Pstrąg z cytryną i koperkiem
Przepis jest prosty i szybki. Idealny dla wszystkich, którzy niechętnie podejmują się „obróbki” ryby, niesłusznie myśląc, że jest to dużo trudniejsze niż mięso.
- Przygotowanie: 15 min
- Pieczenie: 25 min
składniki, porcja dla 2 osób:
2 świeże średniej wielkości pstrągi
1 /2 łyżeczki eko wegety lub soli
1 niewoskowana cytryna
½ pęczka koperku
świeżo zmielony pieprz
1 łyżka masła lub oliwy z oliwek
folia aluminiowa lub papier do pieczenia
Przygotowanie:
- Rybę dokładnie umyj. Możesz odkroić głowy, jeśli Cię drażnią lub je zostawić, pozbędziesz się ich później, przy oddzielaniu upieczonego mięsa.
- Umyj i sparz cytrynę. Umyj koperek.
- Rozłóż 2 kawałki folii o długości dłuższej niż pstrąg. Na foli połóż rybę. Natrzyj ja wegetą lub solą, posyp pieprzem. Przekrój cytrynę, połówkę pokrój na plasterki. Druga będzie potrzebna, aby po upieczeniu skropić rybę sokiem.
- Do środka i na górę obłóż rybę koperkiem i plasterkami cytryny oraz masłem. Zamiast masła możesz skropić rybę oliwa z oliwek.
- Zawiń folię niezbyt ciasno, ale szczelnie, na górze zrób miejsce na powietrze, ale końcówki powinny być mocno zagięte, aby sok nie wyciekła ze środka.
- Nagrzej piekarnik na 200 stopni w termoobiegu. Ułóż na blaszce i piecz 25 min. Jeśli ryba jest większa, zwiększ pieczenie o 5 min. Nie przekraczaj jednak 30 min, żeby ryby zbytnio nie wysuszyć.
- Po upieczeniu odczekaj 5 min zanim otworzysz. Wyjmij koperek. Jeśli lubisz skrop po otwarciu rybę dodatkowym sokiem z cytryny.
Świetnie smakuje z cytrynową sałatka z cukini lub ze smażona sałatą z tahini.
DRUKUJ