smażony ryż z warzywami czyli azjatycki comfort food
Słyszeliście o diecie ujemnych kalorii? Czy wiesz, że ryż ugotowany dzień wcześniej z łyżeczką oleju kokosowego i schłodzony w lodówce obniża swoja kaloryczność o 60%? Nadaje się dla cukrzyków ponieważ daje mniejszy skok insuliny do krwi. Dzieje się to dlatego, że część kalorii zmienia się w skrobię oporną. Taki ryż działa też pozytywnie na stan naszych jelit.
Oczywiście, jeśli dodasz do ryżu liczne składniki, zaburzasz wtedy wspaniałą wizję niskokalorycznego dania, ale dobra miska smażonego ryżu może zdziałać cuda, kiedy dopada Cię chandra. To jeden z najszybszych, najprostszych i najtańszych comfort food jakie znam. Na dodatek jest idealnym nośnikiem Twojego ulubionego sosu lub oleju chili.
Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć jednodniowego ryżu, lepiej się go podsmaża i wysusza, co w tej potrawie jest wskazane. Ja często gotuję ryż z nadwyżką, wiedząc, że następnego dnia będę mogła na obiad lub kolację przygotować smażony ryż. Na szczęście moja rodzina go uwielbia, więc muszę przygotować zawsze odpowiednio dużą porcję, na tyle dużą, aby kolejnego dnia móc resztki zapakować do lunchboxa i zjeść w pracy. Zero waste!
- Dzień wcześniej ugotuj ryż wg instrukcji
- Przygotowanie i smażenie: 20-30 min
składniki:
porcja ugotowanego wcześniej ryżu dostosowana do rodziny np. 1-2 szklanki
3 jajka
1 marchewka
1 cebula lub cebulka zielona
kilka szparagów lub 2 różyczki brokułu
½ papryki najlepiej czerwonej
1 ząbek czosnku
olej rzepakowy 2-3 łyżki
Przyprawy:
kurkuma, sos sojowy, chilli płatki lub olej lub harissa, garam masala lub kumin
przygotowanie:
- Pewnie się zdziwiłeś czytając przyprawy, nie jest to zestaw ortodoksyjnego Chińczyka, ale uważam, że kumin, harissa lub garam masala doskonale do tej potrawy pasują nadając jej delikatny bliskowschodni aromat. Ty jednak użyj takich przypraw, które masz i lubisz.
- Pokrój cebulę w kostkę, czosnek drobno posiekaj, a marchewkę, paprykę, szparagi lub brokuły w podobnej wielkości kawałki. Wszystko wrzuć na sporą patelnię lub woka i przesmaż.
- Osobno w miseczce rozkłóć jajka na gładką masę widelcem.
- Do przesmażonych warzyw dodaj ugotowany wcześniej i ostudzony ryż, dodaj 1 łyżeczkę kurkumy, garam masala, sos sojowy na tyle aby potrawa była słona a olej chilli lub harissę tak aby ostrość potrawy była dostosowana do Twojego gustu.
Kiedy ryż się już mocno zagrzeje, odsuń na połowę patelni, a na drugiej wlej jajka i usmaż jajecznicę na sucho. Jeśli nie masz miejsca na tej patelni, możesz zrobić na innej, ważne aby jajka były wysuszone „na wiór”, następnie zmieszaj jajka z ryżem i podsmażaj wszystko kolejne 6-10 min mieszając żeby ryż nie przywarł.
Przed podaniem możesz posypać świeżymi ziołami (kolendrą, pietruszką, cebulką, bazylią).
Jeśli czytasz ten przepis w sezonie „nie szparagowym” użyj drobno pokrojonego brokułu i kontynuuj przepis.
Możesz do tego przepisu dodać tofu, lub kostki przesmażonego kurczaka – wtedy potrawa będzie jeszcze bardziej treściwa.
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.