Smażony ryż z warzywami

smażony ryż z warzywami czyli azjatycki comfort food

Słyszeliście o diecie ujemnych kalorii? Czy wiesz, że ryż ugotowany dzień wcześniej z łyżeczką oleju kokosowego i schłodzony w lodówce obniża swoja kaloryczność o 60%? Nadaje się dla cukrzyków ponieważ daje mniejszy skok insuliny do krwi. Dzieje się to dlatego, że część kalorii zmienia się w skrobię oporną. Taki ryż działa też pozytywnie na stan naszych jelit.

Oczywiście, jeśli dodasz do ryżu liczne składniki, zaburzasz wtedy wspaniałą wizję niskokalorycznego dania, ale dobra miska smażonego ryżu może zdziałać cuda, kiedy dopada Cię chandra. To jeden z najszybszych, najprostszych i najtańszych comfort food jakie znam. Na dodatek jest idealnym nośnikiem Twojego ulubionego sosu lub oleju chili.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć jednodniowego ryżu, lepiej się go podsmaża i wysusza, co w tej potrawie jest wskazane. Ja często gotuję ryż z nadwyżką, wiedząc, że następnego dnia będę mogła na obiad lub kolację przygotować smażony ryż. Na szczęście moja rodzina go uwielbia, więc muszę przygotować zawsze odpowiednio dużą porcję, na tyle dużą, aby kolejnego dnia móc resztki zapakować do lunchboxa i zjeść w pracy. Zero waste!

składniki:

porcja ugotowanego wcześniej ryżu dostosowana do rodziny np. 1-2 szklanki

3 jajka

1 marchewka

1 cebula lub cebulka zielona

kilka szparagów lub 2 różyczki brokułu

½ papryki najlepiej czerwonej

1 ząbek czosnku

olej rzepakowy 2-3 łyżki

Przyprawy:
kurkuma, sos sojowy, chilli płatki lub olej lub harissa, garam masala lub kumin

 

przygotowanie:

Kiedy ryż się już mocno zagrzeje, odsuń na połowę patelni, a na drugiej wlej jajka i usmaż jajecznicę na sucho. Jeśli nie masz miejsca na tej patelni, możesz zrobić na innej, ważne aby jajka były wysuszone „na wiór”, następnie zmieszaj jajka z ryżem i podsmażaj wszystko kolejne 6-10 min mieszając żeby ryż nie przywarł.

Przed podaniem możesz posypać świeżymi ziołami (kolendrą, pietruszką, cebulką, bazylią).

Jeśli czytasz ten przepis w sezonie „nie szparagowym” użyj drobno pokrojonego brokułu i kontynuuj przepis.

Możesz do tego przepisu dodać tofu, lub kostki przesmażonego kurczaka – wtedy potrawa będzie jeszcze bardziej treściwa.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.