Zupa krem z delikatnego pora
z aromatycznym bazyliowym pesto
Na początek trochę o wartościach odżywczych, bo przecież zupa z pora ma tyle samo zwolenników, co zdecydowanych wrogów. W porównaniu do cebuli lub czosnku, o których to wszystkie portale prozdrowotne rozpisują się na co drugiej stronie, o porze niewiele wiemy. A przecież zawiera dużą ilość polifenoli i związków siarki, które wspierają przeciwutlenianie i detoksykację organizmu. Jest cennym źródłem witaminy K, B6, witaminy C, magnezu, miedzi, żelaza a często pomijanym składnikiem pora jest kwas foliowy.
Warzywo to docenili Francuzi, których kuchnia obfituje w przepisy z porem w roli głównej.
Sam por ma niewiele kalorii i po uduszeniu traci swoją ostrość. Aby podkręcić smak zupy, w mojej propozycji zupy z pora, dodaję aromatyczne, bazyliowe pesto, które jest niczym innym jak połączeniem oliwy, bazylii, czosnku i orzechowego smaku. Idealnie koresponduje z delikatnym porowym podkładem. Już taka wersja podana z grzankami jest wspaniała. Ja jednak zachęcam Cię do dodania kolejnego super intensywnego smaku – smażonego wędzonego boczku. Zupa stanie się nie tylko aromatyczna, ale przepysznie sycąca.
- Przygotowanie: 30 min
składniki:
1 spory por lub 2 mniejsze
4-6 ziemniaków
1 mała śmietana 30% (jeśli liczysz kalorie zamień ją na 12%)
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
kilka plasterków wędzonego boczku
opakowanie świeżego, zielonego pesto (w sumie 3-4 łyżki)
Opcjonalnie grzanki lub groszek ptysiowy
przygotowanie:
- Por i ziemniaki pokrój byle jak, w garnku podsmaż je na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Mieszaj i podsmażaj do momentu aż boczki warzyw będą pięknie podsmażone, to dodatkowo podkręci smak delikatnej zupy.
- Następnie dolej wodę 1-1,5litra (wszystko zależy od tego czy chcesz mieć mniej lub bardziej gęstą zupę krem) i gotuj do miękkości. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodaj śmietankę, zmiksuj całość a na wierzch dodaj pesto.
- W między czasie pokrój boczek na wąskie paseczki i na patelni na wolnym ogniu podsmaż je na chrupiące frytki. Po nalaniu zupy na talerze do każdej porcji nałóż 1 łyżkę smażonego boczku.
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.