Zupa krem z pora z bazyliowym pesto

Zupa krem z delikatnego pora
z aromatycznym bazyliowym pesto

Na początek trochę o wartościach odżywczych, bo przecież zupa z pora ma tyle samo zwolenników, co zdecydowanych wrogów. W porównaniu do cebuli lub czosnku, o których to wszystkie portale prozdrowotne rozpisują się na co drugiej stronie, o porze niewiele wiemy.  A przecież zawiera dużą ilość polifenoli i związków siarki, które wspierają przeciwutlenianie i detoksykację organizmu. Jest cennym źródłem witaminy KB6, witaminy C, magnezu, miedzi, żelaza a często pomijanym składnikiem pora jest kwas foliowy.

Warzywo to docenili Francuzi, których kuchnia obfituje w przepisy z porem w roli głównej.

Sam por ma niewiele kalorii i po uduszeniu traci swoją ostrość. Aby podkręcić smak zupy, w mojej propozycji zupy z pora, dodaję aromatyczne, bazyliowe pesto, które jest niczym innym jak połączeniem oliwy, bazylii, czosnku i orzechowego smaku. Idealnie koresponduje z delikatnym porowym podkładem. Już taka wersja podana z grzankami jest wspaniała. Ja jednak zachęcam Cię do dodania kolejnego super intensywnego smaku – smażonego wędzonego boczku. Zupa stanie się nie tylko aromatyczna, ale przepysznie sycąca.

składniki:

1 spory por lub 2 mniejsze

4-6 ziemniaków

1 mała śmietana 30% (jeśli liczysz kalorie zamień ją na 12%)

sól, pieprz do smaku

2 łyżki oliwy z oliwek

kilka plasterków wędzonego boczku

opakowanie świeżego, zielonego pesto (w sumie 3-4 łyżki)

 

Opcjonalnie grzanki lub groszek ptysiowy

przygotowanie:

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.