Najprostsza zupa krem
z pieczonej papryki i pomidorów
Taką zupę możesz przygotowywać cały rok. Jednak magia dojrzałych pomidorów pod koniec lata, zsynchronizowana z sezonem na paprykę aż się prosi, aby w tym czasie tą zupę jeść dwa razy częściej niż w innych porach roku.
Przepis jest banalny, wymaga tylko piekarnika i blendera. Nie będzie Cię angażować, nic nie kroisz, nie mieszasz, nie gotujesz. Niemożliwe? Przekonaj się jakie to szybkie i proste.
- Przygotowanie: 1 godziny
składniki:
Na zupę:
kilka dojrzałych pomidorów
1-2 czerwone, mięsiste papryki
kilka ząbków czosnku
opcjonalnie kilka listków świeżej bazylii lub innych ziół do posypania (koperek też super się sprawdzi)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
woda
Na grzanki:
chleb na zakwasie
1-2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
½ łyżeczki suszonego oregano
przygotowanie:
- Paprykę pokrój w ćwiartki i wydrąż pestki. Pomidory przekrój na połówki, opierz czosnek. Włóż wszystko do naczynia do zapiekania, polej oliwą, posól i posyp cukrem (to on lekko skarmelizuje brzegi warzyw i dzięki niemu uzyskasz dużo bardziej głęboki smak potrawy). Piecz 30 min w temp 190-200 stopni, bez przykrycia. Zależy nam na tych podpieczonych krawędziach.
- Kiedy warzywa się pieką czas przygotować grzanki. Możesz pokroić chleb w kostkę lub po prostu podsmażyć kromki chleba. Na oliwę wrzuć chleb, posól i dodaj oregano. Obracaj aż przyrumieni się z każdej strony.
- Po upieczeniu, wyjmij warzywa. Jeśli masz dietę lekkostrawną lub słaby blender możesz z jeszcze ciepłych pomidorów i papryki ściągnąć skórkę. W innym przypadku od razu wrzuć wszystko do kielicha blendera, dodaj 2-3 szklanki wrzącej wody i zmiksuj do momentu aż krem będzie gładki i jednolity. Dopraw solą, pieprzem. Podawaj z grzankami.
- Zupa jest wegańska i nie zawiera laktozy. Jeśli pominiesz grzanki zredukujesz też gluten.
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.