Purée z dyni z klopsikami

Purée z dyni
z klopsikami w sosie pomidorowym

To idealny sycący obiad. Klopsiki, sosik, puree cudownie pomarańczowe, gładkie połączenie dyni i ziemniaków. Wygląda jak potrawa za milion dolarów, będzie świetnym daniem dla gości lub idealnym comfort food na jesienno-zimowe popołudnia.

Aby wszystko działania przebiegły jak najszybciej ważne jest zachowanie odpowiedniej kolejności działań:

  1. Przygotowanie klopsików, ok 20-30 min
  2. Gotowanie ziemniaków i dyni ok 15-20 min
  3. Klopsiki się duszą, a my równocześnie blendujemy puree. 10 min

składniki:

Purée:

½ małej dyni hokkaido

4-5 ziemniaków

1 łyżka masła

spora szczypta gałki muszkatołowej

sól i świeżo mielony czarny pieprz

 

Klopsiki z sosem:

500 g mielonego mięsa (z indyka, cielęcego lub wieprzowego np. z szynki)

1 malutka cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki papryki w proszku

3 łyżki bułki tartej lub ugotowanej kaszy jaglanej

1 jajko

½ szklanki wody gazowanej

1 łyżka sosu sojowego

szklanka wody

oliwa, masło

350 ml passaty pomidorowej

1-2 łyżki kwaśniej śmietany

 

Zielenina do posypania dania (opcjonalnie: koperek, bazylia, pietruszka zielona, kolendra)

przygotowanie:

1 etap: klopsiki (lub pulpeciki jak kto woli)

*** (W między czasie możesz obrać ziemniaki i dynię, pokroić w kawałki i zalać wodą w garnku i lekko posolić).

Po 30 min:

Wilgotnymi dłońmi uformuj nieduże pulpeciki.

Rozgrzej natłuszczoną oliwą patelnię i włoż pulpeciki. Obsmaż z każdej ze stron. Wyjmij z patelni.

2 etap: przygotowanie purée

3 etap: serwowanie

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.