pesto z jarmużu
oraz pomysł na danie z makaronem
Jarmuż wrócił do łask. Nic dziwnego, że obecnie ma status super food. Za sprawą zawartości witamin z grupy B, działa ochronnie na układ nerwowy a witamina C zawarta w warzywie oprócz właściwości przeciwutleniających, wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga profilaktykę miażdżycy – zmniejsza utlenianie złego cholesterolu LDL oraz wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne. Jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw liściastych. To odmiana kapusty bardzo popularna i chętnie spożywana w wielu krajach, szczególnie w Skandynawii. W Polsce przez jakiś czas był zapomniany i traktowany jako roślina ozdobna, obecnie wraca na stoły ze względu na swoje walory prozdrowotne i zawarte w nim bogactwo cennych składników odżywczych.
- Przygotowanie: 30 min
składniki:
Pesto z jarmużu, składniki na duży słoik:
2 pęczki jarmużu / 2 czubate szklanki pociętego na paski jarmużu
½ szklanki nerkowców
¼ – ⅓ szklanki oliwy z oliwek
skórka otarta z 1 cytryny
sok z ½ cytryny
¼ łyżeczki płatków chili
2-3 łyżki płatków drożdżowych
sól i czarny pieprz
przygotowanie:
- Jarmuż bardzo dokładnie umyj i osusz. Potnij na drobne paski i w blenderze lub moździerzu utrzyj ze wszystkimi składnikami oprócz oleju. Bardzo ważne jest, aby jarmuż wcześniej pociąć i jak najkrócej rozdrabniać blenderem – wtedy pesto jest bardziej aromatyczne i nie złapie goryczki.
- Do grudkowatej pasty powoli wlewaj olej do momentu, aż pesto nabierze odpowiedniej konsystencji. Dopraw solą i czarnym pieprzem, przełóż do czystego słoiczka i jedz na kanapkach lub z makaronem.
- Makaron z pesto:
- Ugotuj ulubiony makaron zg. z czasem wskazanym na opakowaniu. Przed odcedzeniem odlej filiżankę wody z makarony, odcedź resztę, wymieszaj z porcją pesto oraz jeśli potrawa wydaje Ci się zbyt zwarta, sucha wlej rozcieńcz sos woda z gotowania makaronu.
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.