Wietnamska sałatka z makaronem ryżowym, marchewką i orzeszkami ziemnymi

Sałatka Wietnamska z Makaronem Ryżowym, Marchewką i Orzeszkami Ziemnymi

Sałatka Wietnamska z Makaronem Ryżowym
bezglutenowa i orzeźwiająca

Uwielbiam tę azjatycką sałatkę. Jest lekka, z bezglutenowym makaronem, chrupiącymi warzywami i orzeszkami ziemnymi, a kwaskowo-słony i ostry sos dodaje jej wyjątkowego smaku. To idealne danie na lato, do lunchboxu lub po prostu zawsze, kiedy masz ochotę na coś naprawdę lekkiego.

składniki:

200 g makaronu ryżowego (vermicelli)

2 marchewki pokrojone w słupki

2 ogórki pokrojone w słupki

filiżanka cienko posiekanej czerwonej kapusty

garść niesolonych orzeszków ziemnych

2 cebule dymki, posiekane

natka kolendry, posiekana (minimum 1 łyżka)

natka pietruszki, posiekana (opcjonalnie)

składniki na sos:

4 łyżki sosu rybnego

4 łyżki octu ryżowego

2 łyżki oleju sezamowego

1 łyżka cukru trzcinowego

1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

1 czerwona świeża papryka chili, drobno posiekana (jeśli lubisz na ostro, posiekaj z ziarenkami)

sok z jednej limonki

starta skórka z 1 limonki

przygotowanie:

Sałatka idealna na lato! Zobacz też orzeźwiającą sałatkę z mango – kliknij tutaj

skladniki na sałatkę z makaronem ryzowym
DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.