Najprostszy przepis na ogórki małosolne
gotowe już po 2 dniach
Zobacz, jak przygotować sprawdzone i niezawodne ogórki małosolne. Moje domowe ogórki małosolne są gotowe do jedzenia już po dwóch dniach kiszenia. Chrupiące i pełne smaku, stanowią doskonały dodatek do wielu dań. To tradycyjny przepis, który można łatwo przygotować w słoiku lub kamionce. Korzystaj z sezonu ogórkowego i ciesz się tym wyjątkowym smakiem!
- Przygotowanie: 20 min
- Czas oczekiwania: minimum 2 dni
składniki:
1,5 – 2 kg małych ogórków gruntowych
1 mała główka czosnku
5-6 liści laurowych
pęczek kopru do kiszenia
kawałek korzenia chrzanu
liście chrzanu (opcjonalnie)
2 litry wody
2 łyżki soli
przygotowanie:
- Przygotowanie warzyw:
- Ogórki przepłucz pod zimną wodą i odetnij końcówki. Czosnek przekrój na pół lub obierz ząbki. Korzeń chrzanu pokrój w plasterki lub słupki. Na dno czystego słoika lub kamionki włóż gałązkę kopru, liść laurowy i kawałek czosnku. Ułóż część ogórków, dodaj czosnek, liście laurowe, chrzan i koperek. Powtórz warstwy, aż wypełnisz naczynie.
- Przygotowanie zalewy:
- W garnku zagotuj 2 litry wody i rozpuść w niej 2 łyżki soli.
Wystudzoną zalewą zalej ogórki tak, aby były całkowicie przykryte.
Przykryj naczynie talerzykiem z obciążeniem lub lekko przymkniętą pokrywką (gazą w przypadku słoika).
Odstaw na 2 dni w temperaturze pokojowej.
Po 2 – 3 dniach ogórki są gotowe do jedzenia.
Przechowuj w lodówce, aby zatrzymać proces kiszenia.
Jeśli chcesz przeczytać przepisy z ogórkami małosolnymi kliknij tutaj.
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.