Bakłażan z fetą i granatami
Kolejna z tysiąca bakłażanowych przystawek, które pojawiają się w mojej głowie i nie chcą zniknąć, dopóki nie napiszę przepisu.
Przystawka idealna, delikatny bakłażan, słona feta i słodkie soczyste ziarenka granatu. Oprócz obłędnego smaku jest też boskie wprost zestawienie kolorystyczne, podbite zieloną natką z pietruszki lub bazylią i mamy to! Sukces na kolejnej imprezie zapewniony.
- Przygotowanie: 20 min
- Pieczenie: 20 min
- Dieta: wegetariańska
składniki:
1 bakłażan
1 plaster fety lub ½ opakowania fety polskiej z mlekovity
2 spore łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka miodu
świeżo mielony pieprz
½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
3 łyżki ziarenek granatu
1 łyżka zieleniny do posypania (pietruszka zielona lub bazylia)
przygotowanie:
- Pokrój bakłażana na 1 cm podłużne plastry.
- W misce polej go oliwą tak, aby był natłuszczony z obu stron. Dodaj pieprz i słodką paprykę i natrzyj do starannie. Grilluj lub zapiecz w piekarniku do miękkości (ok 20 min).
- Feta włóż do miseczki, dodaj jogurt i miód i ucieraj tak długo aż uzyskasz gładką konsystencję.
- Na upieczonego bakłażana posmaruj fetę, posyp ziarnami granatu i zieleniną. Podawaj od razu po wykonaniu.
Możesz serwować na ciepło i na zimno. Świetna przystawka na imprezę.
Uwaga: wejdź koniecznie na przepis bataty z feta i bakłażanem – jest bardzo podobny, być może zechcesz je zaserwować razem