Bataty z fetą i granatami
Jest w zasadzie siostrzana wersją przepisu „bakłażan z feta i granatami”– mocno więc sugeruje aby przy okazji większych imprez zaserwować je razem, naprzemiennie, ponieważ większość składników jest takich samych i sposób wykonania jest bardzo podobny.
- Przygotowanie: 20 min
- Pieczenie: 20 min
- Dieta: wegetariańska
składniki:
1 spory batat
1 plaster fety lub ½ opakowania fety polskiej z mlekovity
2 spore łyżki jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
świeżo mielony pieprz
½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
3 łyżki ziarenek granatu
1 łyżka zieleniny do posypania (pietruszka zielona lub bazylia)
przygotowanie:
- Pokrój batat na 1 cm podłużne plastry.
- W misce polej go oliwą tak, aby był natłuszczony z obu stron. Dodaj pieprz i słodką paprykę i natrzyj do starannie. Grilluj lub zapiecz w piekarniku do miękkości (ok 15-20 min).
- Feta włóż do miseczki, dodaj jogurt i zmiażdżony ząbek czosnku i ucieraj tak długo aż uzyskasz gładką konsystencję.
- Na upieczonego batata posmaruj fetę, posyp ziarnami granatu i zieleniną. Podawaj od razu po wykonaniu.
Możesz serwować na ciepło i na zimno. Świetna przystawka na imprezę.
DRUKUJ