Błyskawiczna baklawa

Błyskawiczna baklawa
czyli obłędnie orzechowe chrupiące filo

Baklawa lub baklava to ciasto bardzo popularne w kuchniach bliskowschodnich i na Bałkanach, możesz skosztować ją w Turcji, Bułgarii, Serbii czy Grecji.

Klasyczna baklawa jest superpracochłonna, przygotowuje się ją z domowego z ciasta listkowego, zwanego korą (nazwa bałkańska) lub ciastem filo (nazwa grecka). Ciasto jest przełożone warstwami pokrojonych orzechów (włoskich lub migdałów czy pistacji) z cukrem lub miodem. Całość zapieka się, a potem kroi w romby, trójkąty, kwadraty i inne kształty, następnie polewa lukrem lub syropem z wody, cukru i soku cytrynowego. Wierzch posypuje się drobno tłuczonymi, niesolonymi orzeszkami pistacjowymi.

No generalnie po przeczytaniu tego opisu, w zasadzie ogarnia nas przekonanie, że raczej nie da się tego wykonać. Na szczęście mamy do dyspozycji gotowe ciasto filo (do kupienia w każdym większym markecie w Polsce) oraz Bashu, która dla Was wypatrzyła na tureckich blogach wersję superszybką. Ortodoksyjnych wielbicieli klasycznej baklawy uprzedzam, że moja wersja po pierwsze nie jest tak potwornie słodka jak te bliskowschodnie i zawiera jajka i masło bo taki sposób właśnie wygrzebałam w tureckich blogach kulinarnych.

składniki:

Składniki baklawy:

1 opakowanie ciasta filo (zazwyczaj to 7 listków)

3 jajka

1/2 kostki masła

¾ szklanki pełnotłustego mleka

½ szklanki cukru

aromat naturalny waniliowy kilka kropel

 

składniki syropu:

woda 100 ml

1 łyżka cukru brązowego

1/3 szklanki wody różanej

1 łyżeczka soku z cytryny

1 filiżanka drobno posiekanych orzechów włoskich

1 filiżanka zmiażdżonych pistacji

Przygotowanie:

Syrop:

W tym czasie zagotuj wodę z cukrem. Kiedy cukier się rozpuści dodaj wodę różaną i orzechy- nie zagotowuj już, niech się wymoczą.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować