Błyskawiczna baklawa
czyli obłędnie orzechowe chrupiące filo
Baklawa lub baklava to ciasto bardzo popularne w kuchniach bliskowschodnich i na Bałkanach, możesz skosztować ją w Turcji, Bułgarii, Serbii czy Grecji.
Klasyczna baklawa jest superpracochłonna, przygotowuje się ją z domowego z ciasta listkowego, zwanego korą (nazwa bałkańska) lub ciastem filo (nazwa grecka). Ciasto jest przełożone warstwami pokrojonych orzechów (włoskich lub migdałów czy pistacji) z cukrem lub miodem. Całość zapieka się, a potem kroi w romby, trójkąty, kwadraty i inne kształty, następnie polewa lukrem lub syropem z wody, cukru i soku cytrynowego. Wierzch posypuje się drobno tłuczonymi, niesolonymi orzeszkami pistacjowymi.
No generalnie po przeczytaniu tego opisu, w zasadzie ogarnia nas przekonanie, że raczej nie da się tego wykonać. Na szczęście mamy do dyspozycji gotowe ciasto filo (do kupienia w każdym większym markecie w Polsce) oraz Bashu, która dla Was wypatrzyła na tureckich blogach wersję superszybką. Ortodoksyjnych wielbicieli klasycznej baklawy uprzedzam, że moja wersja po pierwsze nie jest tak potwornie słodka jak te bliskowschodnie i zawiera jajka i masło bo taki sposób właśnie wygrzebałam w tureckich blogach kulinarnych.
- Max 15 min przygotowywania + pieczenie 35 min
składniki:
Składniki baklawy:
1 opakowanie ciasta filo (zazwyczaj to 7 listków)
3 jajka
1/2 kostki masła
¾ szklanki pełnotłustego mleka
½ szklanki cukru
aromat naturalny waniliowy kilka kropel
składniki syropu:
woda 100 ml
1 łyżka cukru brązowego
1/3 szklanki wody różanej
1 łyżeczka soku z cytryny
1 filiżanka drobno posiekanych orzechów włoskich
1 filiżanka zmiażdżonych pistacji
Przygotowanie:
- Ciasto filo rozwinąć. Każdy płat złożyć jak wachlarz i umieścić w naczyniu do zapiekania. Roztopić masło i polać nim ciasto.
- W miseczce rozbić 3 jajka, dodać cukier, aromat waniliowy i mleko i wszystko wymieszać na jednolitą masę. Zalać masą ciasto filo. Zapiekać 25-30 min w temp 190 stopni. Ważne, aby po wyjęciu masa jajeczna miała zwartą konsystencję – jeśli nadal jest rzadka – dopiec ciasto. Jeśli masz wrażenie, że spieka się góra ciasta- przyłóż folią aluminiową.
Syrop:
W tym czasie zagotuj wodę z cukrem. Kiedy cukier się rozpuści dodaj wodę różaną i orzechy- nie zagotowuj już, niech się wymoczą.
- Po wyjęciu ciasta, polej syropem i wsadź do piekarnika jeszcze na 8-10 min. Gotowe!