Carpaccio z gruszki z gorgonzolą

carpacco z gruszki

carpaccio z gruszki
z serem gorgonzola

Jesieniara czyli sałatka z gruszki, suszonych pomidorów, orzechów laskowych, rukoli i gorgonzoli z dressingiem z syropu klonowego.

Pragniesz zaskoczyć swoich gości elegancją i smakiem na najbliższej imprezie? Carpaccio z gruszką z gorgonzolą to doskonały wybór! Ten szybki przepis na sałatkę jest nie tylko wyjątkowo smaczny, nie jest zbyt kaloryczny i doskonale łączy się z innymi potrawami na imprezie. Banalnie prosty, nie wymaga za dużo krojenia, gotowy w zaledwie 10-15 minut, sprawi, że Twoje danie stanie się niezapomnianą atrakcją wieczoru!

Ja do tej sałatki lubię kroić zielone gruszki np. konferencje, twarde i niezbyt dojrzałe. Wtedy sałatka jest bardziej wytrawna i chrupka. Gruszka dostarcza błonnika i antyoksydantów, wspierając układ trawienny oraz odporność. Rukola i suszone pomidory są źródłem witamin A, C i K, które wzmacniają skórę, kości i układ odpornościowy. Orzechy laskowe dostarczają zdrowych tłuszczów i witaminy E, wspomagając pracę serca. Gorgonzola i dressing z oliwy z syropem klonowym dodają sałatce wyrazistości i słodko-słonych nut, co czyni ją niezwykle smaczną i zbalansowaną.

składniki:

2 dojrzałe gruszki

garść rukoli i/lub szpinaku

6-8 suszonych pomidorów w oliwie (odsączonych i pokrojonych w paski)

50 gr gorgonzoli (pokrojonej w kostkę lub pokruszonej w rękach)

garść orzechów laskowych (uprażonych na suchej patelni)

 

Dressing:

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka syropu klonowego

1 łyżeczka soku z cytryny

szczypta soli

szczypta świeżo mielonego pieprzu

przygotowanie:

Układanie:

Na talerzu rozłóż rukolę, na niej ułóż plasterki gruszki. Dodaj suszone pomidory, uprażone orzechy laskowe oraz pokruszoną gorgonzolę.

Całość polej przygotowanym dressingiem, delikatnie wymieszaj i gotowe!

Sałatka idealnie łączy słodkie i słone smaki, a dressing z syropu klonowego dodaje jej wyjątkowego charakteru. Słodycz gruszki świetnie kontrastuje z wyrazistym, kremowym smakiem gorgonzoli. Suszone pomidory dodają intensywności, a prażone orzechy laskowe wprowadzają chrupkość i delikatny orzechowy aromat. Rukola wnosi lekką pikantność, która przełamuje słodkie nuty.

przygotowanie:

Jeśli chcesz totalnie uszlachetnić to danie dodaj do dressingu zamiast syropu klonowego miód Manuka. Nie tylko dodasz „zdrowia” do i tak zdrowej sałatki ale zaimponujesz gościom, oraz zadbasz o ich zdrowie. Miód Manuka znany jest z potężnych właściwości zdrowotnych, w tym działania przeciwbakteryjnego i przeciwzapalnego. Ma lekko dymny smak i doskonale wkomponuje się z sałatkę.

carpacio by bashu
gruszka z gorgonzola
DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.