Cherry pie

Cherry pie

Amerykańska klasyka – cherry pie, albo jej bardziej klasyczna wersja Apple pie są bardzo proste w przygotowaniu. Zasada jest w obu przypadkach taka sama, kruche ciasto na dnie, ogromna ilość nadzienia, a górę ponownie zakrywamy kruchym ciastem, najczęściej lepiąc krateczkę, dopuszczalna jest też wersja całkowitego zakrycia góry. 

Banalne, chociaż trudność tkwi w dopieczeniu wszystkiego tak, aby spód nie był surowy.

Składniki na kruche, słodkie ciasto:

420 g mąki pszennej

1 płaska łyżeczka soli

2 łyżki cukru

330 g zimnego masła

½ szklanki zimnej wody

Składniki na nadzienie:

1 kg świeżych wiśni lub 2 opakowania mrożonych wiśni (ich zaletą jest fakt, że są już wypestkowane)

½ słoika dżemu wiśniowego

½ filiżanki cukru (możesz zwiększyć, jeśli lubisz słodkie)

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 jajko do posmarowania ciasta

opcjonalnie cukier puder do posypania

ciasto:

nadzienie:

Jeśli góra będzie się zbytnio rumienić przykryj ją delikatnie papierem do pieczenia.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.