Cherry pie
Amerykańska klasyka – cherry pie, albo jej bardziej klasyczna wersja Apple pie są bardzo proste w przygotowaniu. Zasada jest w obu przypadkach taka sama, kruche ciasto na dnie, ogromna ilość nadzienia, a górę ponownie zakrywamy kruchym ciastem, najczęściej lepiąc krateczkę, dopuszczalna jest też wersja całkowitego zakrycia góry.
Banalne, chociaż trudność tkwi w dopieczeniu wszystkiego tak, aby spód nie był surowy.
- Przygotowanie: 25 min
- Pieczenie: 50 min
Składniki na kruche, słodkie ciasto:
420 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki cukru
330 g zimnego masła
½ szklanki zimnej wody
Składniki na nadzienie:
1 kg świeżych wiśni lub 2 opakowania mrożonych wiśni (ich zaletą jest fakt, że są już wypestkowane)
½ słoika dżemu wiśniowego
½ filiżanki cukru (możesz zwiększyć, jeśli lubisz słodkie)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko do posmarowania ciasta
opcjonalnie cukier puder do posypania
ciasto:
- Masło pokrój w małą kostkę. Mąkę, sól i cukier wymieszaj. Dodaj schłodzone masło i miksuj robotem kuchennym lub mikserem używając haków do wyrabiania ciasta, aż całość będzie przypominać kruszonkę.
- Dodaj ok 140 ml bardzo zimnej wody i tak długo miksuj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
- Z ciasta uformuj kulę, rozpłaszcz ją i owiń w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Pod koniec chłodzenia, przygotuj nadzienie.
nadzienie:
- Wiśnie mrożone rozmrażaj na sitku tak aby woda i sok odciekły, wtedy ciasto nie będzie zbyt wodniste. Jeśli używasz świeżych: wypestkuj je i również przełóż na sito.
- Kruche ciasto podziel na 2/3 do 1/3. Większą część rozwałkuj równo i wypełnij ciastem foremkę.
- Odcedzone wiśnie wymieszaj z dżemem, cukrem i mąka ziemniaczaną. Rozłóż na cieście owoce.
- Resztę ciasta rozwałkuj, podziel nożem lub radełkiem na 2 cm paski. Ułóż najpierw paski w równych odległościach a następnie kratkę.
- Na koniec posmaruj ciasto rozkłóconym jajkiem.
- Zapiekaj w 180-200 stopni, góra dół, przez ok 50 min.
Jeśli góra będzie się zbytnio rumienić przykryj ją delikatnie papierem do pieczenia.
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.