Smażona cukinia na puszystej fecie

Smażona cukinia
na puszystej fecie

To idealna kolacja lub doskonały lekki lunch. Do tego przepisu postaraj się znaleźć jak najmniejsze cukinie. Takie cukinie idealnie smakują z marokańskim chlebkiem, pitą lub bagietką.

składniki:

3-4 drobniutkie cukinie (najlepiej do 15 cm długości)

1 mały grecki jogurt

200 g fety greckiej

1 mały ząbek czosnku

3-4 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz i płatki chilli do smaku

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka startej skórki z cytryny

garść świeżych ziół: najlepiej mięty ale jeśli nie masz możesz użyć koperku

 

Sos ziołowy:

1 granat

1 kubek świeżych ziół: kolendry, szczypiorku, pietruszki, koperku, tymianku, mięty – co masz w domu.

1 ząbek czosnku

1 filiżanka oliwy z oliwek

skórka z cytryny starta

sok z połówki cytryny

1 łyżeczka miodu

1 łyżka octu jabłkowego

½ łyżeczki soli i świeżo mielonego pieprzu oraz płatków chilli (opcjonalnie)

przygotowanie:

sos ziołowy:

Obierz ząbek czosnku, zetrzyj skórkę z dobrze umytej cytryny a potem wyciśnij sok, dodaj resztę składników.

Obierz granat i wyjmij ziarenka (jak to zrobić przeczytasz tutaj).

Wszystkie elementy wymieszaj. Sos przechowuj do kilku dni w lodówce.

Jeśli nie możesz jeść czosnku – pomiń ten składnik.

Taki sos idealnie sprawdzi się w innych potrawach lub jako dressing do sałaty.

Inne przepisy z użyciem tego sosu – kliknij tutaj.

cukinia-smazona-na-fecie
DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.