Drożdzowe Ciasto
czyli gwiazda betlejemska
Gwiazda betlejemska to typowo bożonarodzeniowa wersja makowca. Miękkie i puszyste, drożdżowe ciasto w kształcie gwiazdy nadziewane masą makową jest nie tylko efektowne ale też obłędnie pyszne. Chociaż przepis wydaje się skomplikowany, nie jest zbyt trudny, musisz jedynie odczekać wystarczająco długo, aby drożdże zrobiły swoja pracę. Tutaj nic nie przyspieszysz. Taka forma to alternatywa dla zawijanego makowca. Gwiazdę możesz ozdobić lukrem lub posypać cukrem pudrem.
- Czas: wyrabianie, wyrastanie, formowanie 1,5 h
- Pieczenie: 25 min
składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
50 g cukru
180 ml mleka
2 jajka (+1 jajko do posmarowania ciasta)
Farsz:
400 g gotowej masy makowej z puszki
Lukier:
1 łyżka soku z cytryny
1/2 szklanki cukru pudru
przygotowanie:
- Do miski wsyp mąkę, dodaj pokruszone drożdże o temperaturze pokojowej i cukier. Stopniowo wlej ciepłe mleko mieszając je z drożdżami i mąką, nie musisz mieszać dokładnie. Przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut aż drożdże zaczną działać, do wyrośnięcia.
- Dodaj 2 jajka i zacznij delikatnie mieszać łyżką wszystkie składniki. Gdy się połączą, dodaj roztopione, ciepłe masło i zacznij wyrabiać składniki. Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 - 15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj i odstaw na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
- Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką i chwilę je powygniataj. Uformuj kulę, podziel na 4 części. Pierwszy kawałek ciasta chwilę zagnieść, następnie rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 25 cm. Położyć go na dużej blaszce wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia. Rozsmarować 1/3 masy makowej, pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu.
- Chwilę zagnieć i rozwałkuj drugi kawałek ciasta i połóż go na pierwszym placku z makiem. Ponownie posmaruj masą makową i połóż 3 placek z ciasta. Posmaruj resztą masy i przykryj ostatnim krążkiem.
Ciasto pokrój na 16 części, nie docinając go do samego środka (pozostawić środek bez nacinania). Każdy kawałek zakręć 2 razy, parami na zmianę, tzn. jeden kawałek 2 razy w prawo, drugi sąsiadujący 2 razy w lewo. Przekręcone kawałki z każdej pary zlep na końcu. Odstaw na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzej do 180 -190 stopni C. Wierzch gwiazdy delikatnie posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 25 minut na złoty kolor. Wyjmij z piekarnika i po lekkim przestudzeniu polej lukrem.
- Lukier: połącz sok z cytryny i cukier puder na gładką masę.
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.