Drożdżowa gwiazda betlejemska

ciasto-drozdzowe-xmas

Drożdzowe Ciasto
czyli gwiazda betlejemska

Gwiazda betlejemska to typowo bożonarodzeniowa wersja makowca. Miękkie i puszyste, drożdżowe ciasto w kształcie gwiazdy nadziewane masą makową jest nie tylko efektowne ale też obłędnie pyszne. Chociaż przepis wydaje się skomplikowany, nie jest zbyt trudny, musisz jedynie odczekać wystarczająco długo, aby drożdże zrobiły swoja pracę. Tutaj nic nie przyspieszysz. Taka forma to alternatywa dla zawijanego makowca. Gwiazdę możesz ozdobić lukrem lub posypać cukrem pudrem.

składniki:

Ciasto:

500 g mąki pszennej

30 g świeżych drożdży

50 g cukru

180 ml mleka

2 jajka (+1 jajko do posmarowania ciasta)

 

Farsz:

400 g gotowej masy makowej z puszki

 

Lukier:

1 łyżka soku z cytryny

1/2 szklanki cukru pudru

przygotowanie:

Ciasto pokrój na 16 części, nie docinając go do samego środka (pozostawić środek bez nacinania). Każdy kawałek zakręć 2 razy, parami na zmianę, tzn. jeden kawałek 2 razy w prawo, drugi sąsiadujący 2 razy w lewo. Przekręcone kawałki z każdej pary zlep na końcu. Odstaw na ok. 20 minut do wyrośnięcia. 

Piekarnik nagrzej do 180 -190 stopni C. Wierzch gwiazdy delikatnie posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 25 minut na złoty kolor. Wyjmij z piekarnika i po lekkim przestudzeniu polej lukrem.

ciasto-drozdzowe-xmas
gwiazda
DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.