Dutch baby wersja wytrawna
Dutch baby (holenderskie dziecko? kto tak nazwał naleśnik…), jest to pieczony w piekarniku omlet, popularny w kuchni brytyjskiej jako pudding Yorkshire, w kuchni holenderskiej, niemieckiej a nawet amerykańskiej. Można go przyrządzać na słodko, z owocami lub w wersji wytrawnej. Do zapieczenia naleśnika najlepsza jest żeliwna patelnia. Warto mieć taką patelnię, jeśli sporo pieczesz w piekarniku.
Wygląda na skomplikowany, ale jest niezwykle łatwy w przygotowaniu.
- Czas przygotowania: 5 minut + 20 minut pieczenia
- Średnica patelni: 20-25 cm
składniki:
⅓ szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub pszennej
½ szklanki mleka
2 jajka
sól, pieprz, płatki chili
1 łyżka masła
3 łyżki szczypiorku i zielonej pietruszki
Naczynie żaroodporne lub najlepiej patelnia żeliwna
Propozycje dodatków, wybierz co Ci pasuje:
awokado
pomidorki koktajlowe
szynka parmeńska
camembert
parmezan
rukola
liście szpinaku
suszone pomidory
oliwki
papryka
cebula
jajko sadzone
kiełki
kolendra
szczypiorek
przygotowanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (najlepiej termoobieg). Wstawiamy do środka patelnię żeliwną (lub naczynie żaroodporne) i nagrzewamy przez 10 minut.
- W tym czasie mieszamy wszystkie składniki ciasta (oprócz masła) rózgą lub mikserem. Wyjmujemy patelnię, kładziemy masło i czekamy aż się roztopi. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut.
- Na upieczony dutch baby wykładamy liście szpinaku, pokrojone w plastry pomidory i awokado, na środku układamy np. jajko sadzone, pieprzymy i solimy (najlepsza będzie sól w płatkach), posypujemy świeżym szczypiorkiem lub kolendrą. Jemy od razu, omlet po chwili opada.