Dutch baby wersja wytrawna

Dutch baby wersja wytrawna

Dutch baby (holenderskie dziecko? kto tak nazwał naleśnik…), jest to pieczony w piekarniku omlet, popularny w kuchni brytyjskiej jako pudding Yorkshire, w kuchni holenderskiej, niemieckiej a nawet amerykańskiej. Można go przyrządzać na słodko, z owocami lub w wersji wytrawnej. Do zapieczenia naleśnika najlepsza jest żeliwna patelnia. Warto mieć taką patelnię, jeśli sporo pieczesz w piekarniku.

Wygląda na skomplikowany, ale jest niezwykle łatwy w przygotowaniu.

składniki:

⅓ szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub pszennej

½ szklanki mleka

2 jajka

sól, pieprz, płatki chili

1 łyżka masła

3 łyżki szczypiorku i zielonej pietruszki

Naczynie żaroodporne lub najlepiej patelnia żeliwna

Propozycje dodatków, wybierz co Ci pasuje:

awokado

pomidorki koktajlowe

szynka parmeńska

camembert

parmezan

rukola

liście szpinaku

suszone pomidory

oliwki

papryka

cebula

jajko sadzone

kiełki

kolendra

szczypiorek

przygotowanie:

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować