Ekstra kruche ciasteczka orzechowe

Ekstra kruche ciasteczka orzechowe

To jest prawdziwy retro przepis. Smak tych ciasteczek w postaci rogalików pamiętam jeszcze z dzieciństwa, kiedy piekła je moja babcia. Zapamiętałam je, że są po prostu przepyszne i tak kruche, że niebiańsko rozpływają się w ustach. Są mega orzechowe oraz łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Możesz nadać im kształt retro rogalików lub tak jak ja nadać im własną formę. Przepis jednak podostaje od lat taki sam.

składniki:

300 g mąki krupczatki
100 g cukru pudru
szczypta zmielonego cynamonu najlepiej cejlońskiego
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli (ja dodaję himalajską)
3 żółtka jaj
250 g miękkiego masła
100 g zmielonych orzechów włoskich (można dać 50g/50g z orzechami laskowymi)

przygotowanie:

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować