Ekstra kruche ciasteczka orzechowe
To jest prawdziwy retro przepis. Smak tych ciasteczek w postaci rogalików pamiętam jeszcze z dzieciństwa, kiedy piekła je moja babcia. Zapamiętałam je, że są po prostu przepyszne i tak kruche, że niebiańsko rozpływają się w ustach. Są mega orzechowe oraz łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Możesz nadać im kształt retro rogalików lub tak jak ja nadać im własną formę. Przepis jednak podostaje od lat taki sam.
- Przygotowanie: 20 minut
- Chłodzenie: 4 godziny
- Pieczenie: 15 minut
składniki:
300 g mąki krupczatki
100 g cukru pudru
szczypta zmielonego cynamonu najlepiej cejlońskiego
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli (ja dodaję himalajską)
3 żółtka jaj
250 g miękkiego masła
100 g zmielonych orzechów włoskich (można dać 50g/50g z orzechami laskowymi)
przygotowanie:
- Mąkę, cukier puder przesiej do miski. Dodaj cynamon, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka oraz miękkie masło. Z wszystkich składników szybko utrzyj ciasto, najlepiej korzystając z robota kuchennego. Dodaj zmielone orzechy i dokładnie wymieszaj.
- Z ciasta uformuj podłużny wałek i wstaw na min 4 godziny do lodówki.
- Po wyjęciu ciasta z lodówki odkrój plasterki, formuj z nich wałeczki grubości ołówka i krój na kawałeczki o długości 5-6 cm. Trzeba je zwęzić na końcach jeśli chcesz formułować rogaliki lub uformować je w kulki, które lekko splaszczam i umieszczam w nich orzeszek. Ważne aby robić to szybko, ponieważ ciasto szybko się nagrzewa i wtedy trudniej jest z niego cos ulepić.
- Przygotuj miskę z drobnym cukrem lub cukrem pudrem. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Odkrawaj po ok 1/4 ciasta (pozostałą część od razu chowaj do lodówki). Z odkrojonego kawałka uformuj na blacie długi wałek (o średnicy ok 1,5 cm) i potnij go na ok 6-7 cm odcinki.
- Jeśli chcesz uformować rogaliki: Każdy odcinek uformuj na blacie w taki sposób, by miał zwężające się końcówki i ułóż w formie rogalika na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki możesz układać dość ciasno, nie rosną w trakcie pieczenia.
- Jeśli nie masz zdolności manualnych: Rób kulki o średnicy 2,5 cm, okładaj na blaszce, na niej spłaszcz dłonią tak aby „placuszki” miały grubość nie cieńszą niż 1 cm. Na środek każdego ciasteczka możesz wbić kawałek orzecha, idealnie ukryje to niedoskonałości geometryczne.
- Gdy już masz pierwsza blachę gotową, wstaw ją do pieca, a w tym czasie formuj drugą blachę rogalików lub ciasteczek. Piecz ok 10-12 minut w temperaturze 170°C. Powinny lekko się ozłocić. Wyjmij blachę gorących ciastek posyp cukrem pudrem i układaj na kratce do całkowitego wystudzenia. Ciasteczka doskonale się przechowują w zamkniętej puszce.
DRUKUJ