Faszerowane papryki romano z ricottą i mascarpone

papryka romano

Faszerowane papryczki romano
z ricottą i mascarpone

Ten przepis pokochałam nie tylko za jego prostotę ale za uroczą kombinację kolorów i to, że możesz ją przygotować zarówno na obiad jak i na kolację. Doskonale się sprawdzi do lunchboxów, a z dodatkiem sałaty z sosem winegret podbije każde serducho. Zresztą nie ma żadnej potrawy (wg Bashu), która mając nadzienie składające się głównie z sera mescarpone, nie byłoby potrawą godną bogów.

Tej papryki nie zamieniaj na inną – wąskie papryki przez większość roku dostępne są w sklepach typu biedronka lub lidl albo w dużych marketach. Występują w różnych kolorach (nie przeszkadza to w przepisie) natomiast duża, polska papryka jest zbyt mięsista do tego przepisu.

składniki:

6 papryk romano

200 g sera ricotty (możesz zastapić serkiem typu almette)

100 g sera mascarpone lub śmietankowego

50 g startego parmezanu lub grana padano

2 łyżki orzeszków pinii, lekko uprażonych (jeśli nie masz, zastąp ziarnami słonecznika lub orzechami włoskimi)

10 g świeżych listków oregano, grubo posiekanych lub 1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżka świeżych posiekanych ziół, np. pietruszki, koperku, bazylii

1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny

1 łyżeczka soku z cytryny

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka dobrej jakości octu balsamicznego

sól i czarny pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

  • Za pomocą małego noża wykonaj nacięcie pionowe o długości od ogonka, czyli od góry do końca każdej papryki, aby wydobyć nasiona.
  • Wydrąż nasiona, ale zachowaj ogonek przy papryce.
  • Ułóż papryki na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku przez 20 minut, aż będą miękkie.
  • Orzechy delikatnie podpraż na suchej patelni, a następnie posiekaj.
  • Przygotuj nadzienie, mieszając ricottę, mascarpone, orzeszki piniowe lub włoskie, oregano, skórkę z cytryny, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem.
  • Napełnij każdą paprykę przygotowanym nadzieniem. Wstaw jeszcze na 10 min do rozgrzanego piekarnika.
  • Umieść papryki na talerzach, skrop oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Posyp ziołami.

Podawaj z sałatą z sosem winegret.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować