Faszerowane papryczki romano
z ricottą i mascarpone
Ten przepis pokochałam nie tylko za jego prostotę ale za uroczą kombinację kolorów i to, że możesz ją przygotować zarówno na obiad jak i na kolację. Doskonale się sprawdzi do lunchboxów, a z dodatkiem sałaty z sosem winegret podbije każde serducho. Zresztą nie ma żadnej potrawy (wg Bashu), która mając nadzienie składające się głównie z sera mescarpone, nie byłoby potrawą godną bogów.
Tej papryki nie zamieniaj na inną – wąskie papryki przez większość roku dostępne są w sklepach typu biedronka lub lidl albo w dużych marketach. Występują w różnych kolorach (nie przeszkadza to w przepisie) natomiast duża, polska papryka jest zbyt mięsista do tego przepisu.
- Przygotowywanie ok godziny
składniki:
6 papryk romano
200 g sera ricotty (możesz zastapić serkiem typu almette)
100 g sera mascarpone lub śmietankowego
50 g startego parmezanu lub grana padano
2 łyżki orzeszków pinii, lekko uprażonych (jeśli nie masz, zastąp ziarnami słonecznika lub orzechami włoskimi)
10 g świeżych listków oregano, grubo posiekanych lub 1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka świeżych posiekanych ziół, np. pietruszki, koperku, bazylii
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka dobrej jakości octu balsamicznego
sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Za pomocą małego noża wykonaj nacięcie pionowe o długości od ogonka, czyli od góry do końca każdej papryki, aby wydobyć nasiona.
- Wydrąż nasiona, ale zachowaj ogonek przy papryce.
- Ułóż papryki na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku przez 20 minut, aż będą miękkie.
- Orzechy delikatnie podpraż na suchej patelni, a następnie posiekaj.
- Przygotuj nadzienie, mieszając ricottę, mascarpone, orzeszki piniowe lub włoskie, oregano, skórkę z cytryny, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem.
- Napełnij każdą paprykę przygotowanym nadzieniem. Wstaw jeszcze na 10 min do rozgrzanego piekarnika.
- Umieść papryki na talerzach, skrop oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Posyp ziołami.
Podawaj z sałatą z sosem winegret.