Frittata z cukinią
Prosta, pyszna, warzywna. Nadaje się na kolację, lunch do pracy a nawet pokrojona w kostkę jako przystawka na imprezę.
- Przygotowanie: 15 min
- Pieczenie: 20 min
składniki:
1 cukinia
6 jajek
1 ząbek czosnku lub 1 łyżeczka granulowanego
½ opakowania fety
do posypania zioła prowansalskie, greckie lub oregano
kilkanaście czarnych oliwek
sól i świeżo mielony pieprz
przygotowanie:
- Cukinię pokrój na mandolinie w plasterki. Zasmaż na oliwie z czosnkiem. Posól bardzo delikatnie lub wcale, ponieważ feta jest bardzo słona.
- Po usmażeniu cukinii przełóż ją na naczynie do zapiekania (możesz dać na spód papier do pieczenia lub posmarować oliwą).
Ja najczęściej zapiekam na stalowej patelni, którą mogę wsadzić od razu do piekarnika. Jeśli też tak chcesz to sprawdź dokładnie czy Twoja przypadkiem nie ma plastikowych elementów, które mogą nie wytrzymać wysokiej temperatury.
- Jajka rozbij i rozmieszaj z przyprawami w osobnym pojemniku – polej cukinię, posyp rozkruszoną fetą i dodaj oliwki.
- Zapiekaj 20 min, 200 stopni termoobieg.
Cudownie smakuje z zieloną sałatą z sosem winegret, pietruszkowym pesto z pomidorami lub posypane szczypiorkiem albo inną zieleniną. Można dodać chili jeśli kochacie jego smak.
trik
Idealnie nadaje się na lunch – można przygotować frittatę wieczorem i w lunchboxie zjeść następnego dnia w pracy nawet na zimno, albo wsadzić taki kawałek jako „mięsko” do bułki – dodać ulubione warzywo i wegetarianski burger gotowy.
Następnego dnia smakuje równie dobrze.