Frittata z cukinią

Frittata z cukinią

Prosta, pyszna, warzywna. Nadaje się na kolację, lunch do pracy a nawet pokrojona w kostkę jako przystawka na imprezę.

składniki:

1 cukinia 

6 jajek

1 ząbek czosnku lub 1 łyżeczka granulowanego 

½ opakowania fety

do posypania zioła prowansalskie, greckie lub oregano 

kilkanaście czarnych oliwek

sól i świeżo mielony pieprz

przygotowanie:

Ja najczęściej zapiekam na stalowej patelni, którą mogę wsadzić od razu do piekarnika. Jeśli też tak chcesz to sprawdź dokładnie czy Twoja przypadkiem nie ma plastikowych elementów, które mogą nie wytrzymać wysokiej temperatury.

Cudownie smakuje z zieloną sałatą z sosem winegret, pietruszkowym pesto z pomidorami lub posypane szczypiorkiem albo inną zieleniną. Można dodać chili jeśli kochacie jego smak.

trik

Idealnie nadaje się na lunch – można przygotować frittatę wieczorem i w lunchboxie zjeść następnego dnia w pracy nawet na zimno, albo wsadzić taki kawałek jako „mięsko” do bułki – dodać ulubione warzywo i wegetarianski burger gotowy. 

Następnego dnia smakuje równie dobrze.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować