Frytki z polenty

Frytki z polenty

Polentę i jak się ją robi omówiłam w przepisie na Polentę z pieczarkami. Zachęcam, aby przy okazji jednego z przepisów na ciepłą i kremową kaszkę zrobić jej trochę więcej, przelać do zastygnięcia na płaski półmisek albo do plastikowego pudełka. Można następnego dnia zaplanować wtedy frytki z polenty jako pełnowartościową kolację lub dodatek do obiadu.

Kasza kukurydziana stanowi źródło witamin A, B i E, a także magnezu, potasu, wapnia, fosforu oraz selenu. Poziom wapnia w tym produkcie jest niemal tak wysoki, jak w mleku. Selen odpowiada za walę z wolnymi rodnikami oraz wspiera prawidłową pracę tarczycy. Jest to produkt bezglutenowy, bardzo rzadko tez uczula, stąd chętnie jest podawany małym dzieciom.

polenta składniki:

1 filiżanka kaszy kukurydzianej
1 ½ filiżanki mleka
1 ½ filiżanki rosołu (może być wrzątek z rozpuszczoną eko kostką rosołową)
1/3 filiżanki startego sera parmezan lub grana padano
1 kopiasta łyżka masła
½ łyżeczki kurkumy i gałki muszkatołowej

do frytek:

oliwa z oliwek lub olej rzepakowy

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka maki kukurydzianej (opcjonalnie)

Szybki sos jogurtowy z czosnkiem:

1 małe opakowanie jogurtu naturalnego bio
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki soli, pieprzu i chili
kilka kropel cytryny

polenta przygotowanie:

Podawaj z sosem tzatziki, jogurtem czosnkowym lub innym ulubionym dipem.

sos jogurtowy przygotowanie:

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.