Frytki z polenty
Polentę i jak się ją robi omówiłam w przepisie na Polentę z pieczarkami. Zachęcam, aby przy okazji jednego z przepisów na ciepłą i kremową kaszkę zrobić jej trochę więcej, przelać do zastygnięcia na płaski półmisek albo do plastikowego pudełka. Można następnego dnia zaplanować wtedy frytki z polenty jako pełnowartościową kolację lub dodatek do obiadu.
Kasza kukurydziana stanowi źródło witamin A, B i E, a także magnezu, potasu, wapnia, fosforu oraz selenu. Poziom wapnia w tym produkcie jest niemal tak wysoki, jak w mleku. Selen odpowiada za walę z wolnymi rodnikami oraz wspiera prawidłową pracę tarczycy. Jest to produkt bezglutenowy, bardzo rzadko tez uczula, stąd chętnie jest podawany małym dzieciom.
- Przygotowanie: 10 min
- Tężenie: noc
- Dieta: bezglutenowa
polenta składniki:
1 filiżanka kaszy kukurydzianej
1 ½ filiżanki mleka
1 ½ filiżanki rosołu (może być wrzątek z rozpuszczoną eko kostką rosołową)
1/3 filiżanki startego sera parmezan lub grana padano
1 kopiasta łyżka masła
½ łyżeczki kurkumy i gałki muszkatołowej
do frytek:
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka maki kukurydzianej (opcjonalnie)
Szybki sos jogurtowy z czosnkiem:
1 małe opakowanie jogurtu naturalnego bio
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki soli, pieprzu i chili
kilka kropel cytryny
polenta przygotowanie:
- W rondlu zagotuj rosół, mleko i 1 łyżkę masła, dodaj przyprawy. Powoli wsypuj kaszę kukurydzianą i cały czas mieszaj trzepaczką lub rózgą, aby nie było grudek i żeby kasza nie przywarła do dna rondla.
- Następnie wsyp ser i dodaj resztę masła, poczekaj aż kasza zgęstnieje i zrobi się kremowa. Cały czas mieszaj. Na małej mocy gotuj jeszcze 3 minuty.
- Przelej do zastygnięcia na płaskie naczynie i zostaw na całą noc.
- Następnego dnia pokrój kaszę na grube frytki, posyp je papryką, solą i mąką kukurydzianą. Smaż na oleju w każdej strony na złoto.
Podawaj z sosem tzatziki, jogurtem czosnkowym lub innym ulubionym dipem.
sos jogurtowy przygotowanie:
- Do miseczki przelej jogurt, zmiażdżony ząbek czosnku, sok z cytryny i przyprawy, wymieszaj. Możesz gorę posypać płatkami chili.
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.