Galette de rois czyli francuskie ciasto trzech króli

Galette de rois
czyli francuskie ciasto Trzech króli

Ciasto Trzech Króli (Galette des Rois) to popularny we Francji wypiek, który przygotowuje się tylko w okolicach szóstego stycznia. Zgodnie z tradycją ciasto to kryło w sobie niespodziankę w postaci ziarna fasoli (po francusku fève). Z czasem miejsce fasoli w nadzieniu zastąpiły małe ceramiczne figurki. Niektóre są bardzo porządnie wykonane, z ceramiki i można z nich zrobić niezwykłą kolekcję.

O co chodzi w tej zabawie? Otóż Ten kto znajdzie w swoim kawałku ciasta niespodziankę staje się na dzień królem i może nosić papierową koronę dodawaną w cukierniach do wypieku. W domowych warunkach świetnie się sprawdzi cały migdał lub, jeśli nie boicie się przypadkowego połknięcia nawet pierścionek babci.

składniki:

2 opakowania ciasta francuskiego na bazie masła, o średnicy 25 cm, wadze ok 300-400g
150 g mielonych migdałów
80 g cukru
100 g masła w temperaturze pokojowej
szczypta soli
kilka kropli aromatu migdałowego lub likieru amaretto
kilka kropli aromatu rumowego lub rumu
½ łyżeczki otartej skórka z pomarańczy
3 jajka (w tym jedno z nich do posmarowania ciasta na zew.)
fève czyli np. 1 cały migdał

przygotowanie:

To ciasto wręcz trzeba ozdobić. Możesz ponacinać ostrym nożem górną warstwę, Tworząc paseczki, kratkę, półokręgi. Możesz też, jeśli zostało ci trochę ciasta z wykrawania koła wyciąć foremkami gwiazdki lub inne kształty i delikatnie nakleić na górę. Na koniec koniecznie nie zapomnij posmarować górę rozbełtanym jajkiem. To dzięki temu zabiegowi będzie się pięknie błyszczało

Pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 160 stopni C (z termoobiegiem) lub 180 stopni bez tej funkcji.

Ciasto musi nieco ostygnąć, by nadzienie nie wypłynęło po przekrojeniu.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.