Galette de rois
czyli francuskie ciasto Trzech króli
Ciasto Trzech Króli (Galette des Rois) to popularny we Francji wypiek, który przygotowuje się tylko w okolicach szóstego stycznia. Zgodnie z tradycją ciasto to kryło w sobie niespodziankę w postaci ziarna fasoli (po francusku fève). Z czasem miejsce fasoli w nadzieniu zastąpiły małe ceramiczne figurki. Niektóre są bardzo porządnie wykonane, z ceramiki i można z nich zrobić niezwykłą kolekcję.
O co chodzi w tej zabawie? Otóż Ten kto znajdzie w swoim kawałku ciasta niespodziankę staje się na dzień królem i może nosić papierową koronę dodawaną w cukierniach do wypieku. W domowych warunkach świetnie się sprawdzi cały migdał lub, jeśli nie boicie się przypadkowego połknięcia nawet pierścionek babci.
- Przygotowanie: 20 min
- Zapiekanie: 30 min
składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego na bazie masła, o średnicy 25 cm, wadze ok 300-400g
150 g mielonych migdałów
80 g cukru
100 g masła w temperaturze pokojowej
szczypta soli
kilka kropli aromatu migdałowego lub likieru amaretto
kilka kropli aromatu rumowego lub rumu
½ łyżeczki otartej skórka z pomarańczy
3 jajka (w tym jedno z nich do posmarowania ciasta na zew.)
fève czyli np. 1 cały migdał
przygotowanie:
- W malakserze lub mikserem ręcznym mieszasz mielone migdały, cukier, szczyptę soli, pokrojone w kostkę masło, potem dodajesz 2 jajka, aromaty, skórkę z pomarańczy. Całość wsadzasz do lodóki na czas przygotowania ciasta.
- Jedno opakowanie ciasta przenosisz na formę lub papier do pieczenia. Jeśli jest w kształcie prostokąta, weź największy talerz i wykrój naj największe koło. Zrób to samo z drugim płatem ciasta. Wyciągnij z lodówki schłodzone nadzienie.
- Na ciasto, które będzie spodem wykładamy nadzienie zostawiając ok. 3 cm odstępu od krawędzi. Chowamy migdał.
- Całość przykrywamy drugim płatem Brzegi możemy lekko zmoczyć wodą, by lepiej się skleiły. Bardzo ważne jest by dobrze połączyć ciasto po bokach, by nadzienie nie wypłynęło. Możemy udekorować krawędzie ciasta za pomocą wzorku.
To ciasto wręcz trzeba ozdobić. Możesz ponacinać ostrym nożem górną warstwę, Tworząc paseczki, kratkę, półokręgi. Możesz też, jeśli zostało ci trochę ciasta z wykrawania koła wyciąć foremkami gwiazdki lub inne kształty i delikatnie nakleić na górę. Na koniec koniecznie nie zapomnij posmarować górę rozbełtanym jajkiem. To dzięki temu zabiegowi będzie się pięknie błyszczało
Pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 160 stopni C (z termoobiegiem) lub 180 stopni bez tej funkcji.
Ciasto musi nieco ostygnąć, by nadzienie nie wypłynęło po przekrojeniu.
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.