greckie szaszłyki z kurczaka
czyli superlekki obiad z piekarnika
Szaszłyki to doskonały pomysł na letni obiad. Wzbogacone o lekką sałatkę będzie idealnym niskotłuszczowym obiadem. Idealna porcja białka dla osób na diecie redukcyjnej oraz keto.
O co chodzi w tej zabawie? Otóż Ten kto znajdzie w swoim kawałku ciasta niespodziankę staje się na dzień królem i może nosić papierową koronę dodawaną w cukierniach do wypieku. W domowych warunkach świetnie się sprawdzi cały migdał lub, jeśli nie boicie się przypadkowego połknięcia nawet pierścionek babci.
- Przygotowanie: 10 min (+1h marynowania)
- Zapiekanie: 30 min
składniki:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 papryka czerwona lub pomarańczowa
1 i 1/2 cytryny
dodatkowo: kilka drewnianych patyczków do szaszłyków
MARYNATA:
1 łyżka przyprawy greckie zioła lub wymieszaj w dowolnej ilości: cebula, rozmaryn, tymianek, bazylia, papryka, oregano, szałwia, mięta.
4 łyżki oliwy z oliwek
Sok z ½ cytryny
szczypta soli
NA SAŁATKĘ:
pomidorki, sałata i oliwki i dressing z marynaty
przygotowanie:
- Patyczki do szaszłyków włóż do wody.
- Pierś pokrój na kawałki o boku około 2 cm. Pokrój na takiej samej wielkości kawałki papryki i 1 ½ cytryny.
- Z połówki cytryny, oliwy z oliwek i soli oraz przypraw zrób marynatę, odłóż 1 łyżkę do osobnej salaterki a z resztą wymieszaj mięso. Zamarynuj minimum 1h.
- Wyjmij z wody patyczki i nadziewaj kolejno: cytrynę/mięso/paprykę/mięso/cytrynę/mięso/paprykę.
Zapiekaj w piekarniku ok 30 min w temp 200 stopni.
Najlepiej smakuje z sałatą, pomidorami i oliwkami. 1 łyżkę marynaty, którą wcześniej odłożyliśmy rozcieńcz jeszcze odrobiną oliwy i polej nim sałatę.
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.