hot asia sticky spicy tofu
czyli tofu po azjatycku
Jeśli jesteś osobą, dla której tofu ma zbyt delikatny smak i szukasz jakby go tutaj „podkręcić”, to w kuchni azjatyckiej roi się od ostrych, klejących, słodkawych sosów, które idealnie oblepią zarówno mięso, warzywa jak i oczywiście tofu. To danie w którym króluje przede wszystkim sos, dzięki niemu potrawa jest słodka i super pikantna jednocześnie, klejąca, wilgotna i obłędnie smakowita.
Dla mięsożerców polecam przepis hot asia sticky spicy chicken wings – tutaj.
- Przygotowanie: 35 min
składniki:
Tofu:
1 lub 2 opakowania twardego tofu pokrojonego na kawałki
sól/pieprz
2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
odrobina oliwy lub oleju
Sos składniki:
2 łyżki miodu
1 łyżka oleju sezamowego
2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżki sosu słodkiego chilli
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżki brązowego cukru
4 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki pieprzu cayene (sugerowana ilość ale ty dodaj tyle ile lubisz)
jasny sezam i cebulka dymka do posypania potrawy na talerzu
przygotowanie:
- Tofu pokrój, obtocz w mące, usmaż na patelni tak aby każdy bok był chrupiący i złocisty. Możesz usmażyć z każdej strony aby było złociste lub jeśli wolisz upiec je w piekarniku (20 min w temp 200 stopni).
- Przygotuj sos: Wlej wszystkie składniki sosu do woka lub na dużą patelnię (musisz zmieścić na niej potem wszystkie skrzydełka). Redukuj płyn często mieszając aż będzie miał konsystencję syropu.
- Usmażone tofu przełóż do woka, obtocz w ciepłym syropie, podgrzewaj całość 2 minuty aż zobaczysz, że sos obkleja każdy kawałek.
- Przed podaniem na talerzu posyp cebulką dymką i sezamem. Takie tofu idealnie pasuje do jaśminowego ryżu.
Jeśli nie lubisz pikantnych potraw to omiń pieprz cayene w przepisie.
Zapamiętaj ten sos. Możesz nim obtoczyć skrzydełka z kurczaka, krewetki lub rybę. Przepis na boskie skrzydełka (tutaj)
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.