Hot asia sticky spicy tofu

hot asia sticky spicy tofu
czyli tofu po azjatycku

Jeśli jesteś osobą, dla której tofu ma zbyt delikatny smak i szukasz jakby go tutaj „podkręcić”, to w kuchni azjatyckiej roi się od ostrych, klejących, słodkawych sosów, które idealnie oblepią zarówno mięso, warzywa jak i oczywiście tofu. To danie w którym króluje przede wszystkim sos, dzięki niemu potrawa jest słodka i super pikantna jednocześnie, klejąca, wilgotna i obłędnie smakowita.

Dla mięsożerców polecam przepis hot asia sticky spicy chicken wings – tutaj.

składniki:

Tofu:

1 lub 2 opakowania twardego tofu pokrojonego na kawałki

sól/pieprz

2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej

odrobina oliwy lub oleju

 

Sos składniki:

2 łyżki miodu

1 łyżka oleju sezamowego

2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

2 łyżki sosu słodkiego chilli

1 łyżka octu ryżowego

2 łyżki brązowego cukru

4 łyżki sosu sojowego

1/2 łyżeczki pieprzu cayene (sugerowana ilość ale ty dodaj tyle ile lubisz)

jasny sezam i cebulka dymka do posypania potrawy na talerzu

 

przygotowanie:

Jeśli nie lubisz pikantnych potraw to omiń pieprz cayene w przepisie.

Zapamiętaj ten sos. Możesz nim obtoczyć skrzydełka z kurczaka, krewetki lub rybę. Przepis na boskie skrzydełka (tutaj)

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.