Hot asia sticky spicy wings

Hot asia sticky spicy wings
czyli skrzydełka w azjatyckim stylu

Hot asia sticky spicy wings czyli skrzydełka w azjatyckim stylu, to będzie twoja ulubiona wersja skrzydełek. Jest słodka i super pikantna, klejąca, wilgotna i obłędnie smakowita. Jeśli jesteś kibicem sportowym polecam oglądanie mistrzostw w towarzystwie tych skrzydełek. Z takim jedzeniem jedyne łzy jakie uronisz to te od nadmiaru chili.

Dla osób mniej mięsożernych mam przepis na tofu z podobnym sosem – zobacz tutaj

składniki:

Skrzydełka:

8 skrzydełek pokrojonych na kawałki

sól/pieprz

2 łyżeczki proszku do pieczenia (nie sody!)

2 łyżeczki mąki kukurydzianej

odrobina oliwy lub oleju

 

Sos składniki:

2 łyżki miodu

1 łyżka oleju sezamowego

2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

2 łyżki sosu słodkiego chilli

1 łyżka octu ryżowego

2 łyżki brązowego cukru

4 łyżki sosu sojowego

1 łyżka startego imbiru

1/2 łyżeczki pieprzu cayene (sugerowana ilość ale ty dodaj tyle ile lubisz)

jasny sezam i cebulka dymka do posypania potrawy na talerzu

przygotowanie:

Przed podaniem na talerzu posyp cebulka dymka i sezamem.

Skrzydełka Idealnie pasują do jaśminowego ryżu.

Jeśli nie lubisz pikantnych skrzydełek- omiń pieprz cayene w przepisie.

Zapamiętaj ten sos. Możesz nim obtoczyć tofu, krewetki, rybę lub kawałki piersi z kurczaka.

Przepis na tofu (tutaj). Idealnie pasuje do kapusty bok choi – przepis tutaj

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.