Hot asia sticky spicy wings
czyli skrzydełka w azjatyckim stylu
Hot asia sticky spicy wings czyli skrzydełka w azjatyckim stylu, to będzie twoja ulubiona wersja skrzydełek. Jest słodka i super pikantna, klejąca, wilgotna i obłędnie smakowita. Jeśli jesteś kibicem sportowym polecam oglądanie mistrzostw w towarzystwie tych skrzydełek. Z takim jedzeniem jedyne łzy jakie uronisz to te od nadmiaru chili.
Dla osób mniej mięsożernych mam przepis na tofu z podobnym sosem – zobacz tutaj
- Przygotowanie: 1,5 h
składniki:
Skrzydełka:
8 skrzydełek pokrojonych na kawałki
sól/pieprz
2 łyżeczki proszku do pieczenia (nie sody!)
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
odrobina oliwy lub oleju
Sos składniki:
2 łyżki miodu
1 łyżka oleju sezamowego
2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżki sosu słodkiego chilli
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżki brązowego cukru
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka startego imbiru
1/2 łyżeczki pieprzu cayene (sugerowana ilość ale ty dodaj tyle ile lubisz)
jasny sezam i cebulka dymka do posypania potrawy na talerzu
przygotowanie:
- Skrzydełka wysuszyć, przekroić na 2 kawałki, posypać solą, pieprzem i proszkiem do pieczenia, mąką kukurydzianą i skropić oliwą.
- Rozłóż skrzydełka na blaszce tak aby się nie dotykały. Piecz na papierze do pieczenia lub kratce w 200 stopniach przez 1h. W połowie pieczenia obróć skrzydełka na drugą stronę, aby były chrupiące.
- W międzyczasie przygotuj sos: Wlej wszystkie składniki sosu do woka lub na dużą patelnię (musisz zmieścić na niej potem wszystkie skrzydełka). Redukuj płyn często mieszając aż będzie miał konsystencję syropu.
- Upieczone skrzydełka przełóż do woka, obtocz w ciepłym syropie, podgrzewaj całość 2 minuty aż zobaczysz, że sos obkleja każdy kawałek.
Przed podaniem na talerzu posyp cebulka dymka i sezamem.
Skrzydełka Idealnie pasują do jaśminowego ryżu.
Jeśli nie lubisz pikantnych skrzydełek- omiń pieprz cayene w przepisie.
Zapamiętaj ten sos. Możesz nim obtoczyć tofu, krewetki, rybę lub kawałki piersi z kurczaka.
Przepis na tofu (tutaj). Idealnie pasuje do kapusty bok choi – przepis tutaj
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.