Idealna kanapka z awokado i surimi

Idealna kanapka z awokado i surimi

Wiele osób nie wie z czym najlepiej podać awokado. Znamy meksykański klasyk, którego przepis śpiewywany był przez wszystkich fanów ulicy sezamkowej, czyli guacamole, lecz nie zawsze też jesteśmy w stanie znaleźć w naszych sklepach owoc dobrej jakości, który dojrzeje, zanim zgnije. Ja najbardziej lubię te o grubej, fioletowej skórce typu Hass, one w polskich warunkach mają najwięcej szans żeby właśnie ładnie dojrzeć i się nie zepsuć.

Awokado jest super zdrowe, ma mnóstwo przeciwutleniaczy, kwas foliowy i świetnie wpływa na pracę mózgu. Jest kaloryczne, ok, ale to zdrowe kalorie i zdrowy tłuszcz.

składniki:

2 kromki chleba na zakwasie

1 łyżka oliwy z oliwek

1 dojrzałe awokado

6 paluszków surimi

3 łyżki domowego lub ulubionego majonezu

1 łyżka soku z cytryny i 1 plasterek na ozdobę

1 łyżka posiekanego koperku oraz trochę listków na przybranie

świeżo mielony pieprz

przygotowanie:

Kanapkę możesz komponować na 2 sposoby:

  1. Smarujesz chleb majonezem z surimi, układasz awokado.
  2. Układasz awokado a wierzch ozdabiasz majonezem z surimi.

W jakiejkolwiek wersji pamiętaj, aby na końcu do ozdoby wykorzystać plasterek cytryny pokrojony na ćwiartki, liście koperku. Na końcu posyp wszystko świeżo mielonym pieprzem.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować