Idealna kanapka z awokado i surimi
Wiele osób nie wie z czym najlepiej podać awokado. Znamy meksykański klasyk, którego przepis śpiewywany był przez wszystkich fanów ulicy sezamkowej, czyli guacamole, lecz nie zawsze też jesteśmy w stanie znaleźć w naszych sklepach owoc dobrej jakości, który dojrzeje, zanim zgnije. Ja najbardziej lubię te o grubej, fioletowej skórce typu Hass, one w polskich warunkach mają najwięcej szans żeby właśnie ładnie dojrzeć i się nie zepsuć.
Awokado jest super zdrowe, ma mnóstwo przeciwutleniaczy, kwas foliowy i świetnie wpływa na pracę mózgu. Jest kaloryczne, ok, ale to zdrowe kalorie i zdrowy tłuszcz.
- Przygotowanie: 20 min
składniki:
2 kromki chleba na zakwasie
1 łyżka oliwy z oliwek
1 dojrzałe awokado
6 paluszków surimi
3 łyżki domowego lub ulubionego majonezu
1 łyżka soku z cytryny i 1 plasterek na ozdobę
1 łyżka posiekanego koperku oraz trochę listków na przybranie
świeżo mielony pieprz
przygotowanie:
- Kromki podsmaż na oliwie z oliwek na patelni aż obie strony się przyrumienią.
- Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, łyżką delikatnie tuż przy skórce wydrąż miąższ. Każdą połówkę pokrój na 2 milimetrowe paseczki.
- Majonez przełóż do miseczki, wymieszaj wszystko z posiekanym surimi, sokiem z cytryny i koperkiem.
Kanapkę możesz komponować na 2 sposoby:
- Smarujesz chleb majonezem z surimi, układasz awokado.
- Układasz awokado a wierzch ozdabiasz majonezem z surimi.
W jakiejkolwiek wersji pamiętaj, aby na końcu do ozdoby wykorzystać plasterek cytryny pokrojony na ćwiartki, liście koperku. Na końcu posyp wszystko świeżo mielonym pieprzem.