Jaglano-kokosowe kulki mocy
Kokosowe kulki z kaszy jaglanej są proste, bezglutenowe, całkowicie wegańskie, idealne na przekąskę po treningu czy do szkoły. Dla osób które kochają kokosowe smak.
- Przygotowanie: 20 min
- Chłodzenie: ok 2h
- Rolowanie kulek: 15 min
składniki:
150 g kaszy jaglanej
400 ml mleka kokosowego pełnotłustego (1 puszka)
200 ml wody
15 g oleju kokosowego najlepiej nierafinowanego
50 g ksylitolu (cukru brzozowego) ale możesz też użyć miodu, syropu z agawy lub klonowego
40 g wiórków kokosowych + porcja do obtoczenia kulek
przygotowanie:
- Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz po bieżącą wodą, a następnie przelej wrzątkiem. Dzięki przepłukaniu pozbędziesz się goryczki. Odlej wodę.
- Mleko kokosowe i wodę przelej do garnka, dodaj ksylitol. Ugotuj kaszę jaglaną na mleku kokosowym z wodą i dodatkiem ksylitolu, do momentu aż wchłonie cały płyn, ok 15-20 min. Najlepiej gotować na małym ogniu i mieszać. Kasza lubi się przypalić.
- Do ugotowanej kaszy dodaj olej kokosowy oraz wiórki kokosowe i wymieszaj. Całość zblenduj.
- Przykryj folią spożywczą, tak by stykała się z masą i odstaw do wystudzenia, a następnie do lodówki.
- Kiedy masa będzie chłodna. nabieraj masę łyżką i dłońmi formuj kulki. Obtocz je w wiórkach kokosowych. Przed podaniem najlepiej je schłodzić.
DRUKUJ
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.