Jajka o smaku sushi
marynowane z sosie sojowym
Zakochałam się!
A gdyby tak zjeść sushi na wielkanocne śniadanie? Jako wielbicielka kuchni azjatyckiej zmiksowałam przepisy w celu stworzenia kompozycji idealnego jajka faszerowanego wasabi, z marynowanym imbirem i czarnym sezamem.
Zainspirowało mnie marynowane jajko ramen, które moczy się długo w sosie sojowym. W ty przepisie jednak gotuje je na twardo.
Pamiętaj – w tej potrawie musisz zamarynować jajka ok 12 godzin. Zacznij więc planować gotowanie dzień wcześniej.
Nowoczesne święta po Twojemu?
Wyrzuć przepisy ociekające majonezem – ta wersja jest na prawdę fit!
- Marynowanie: 12h
- Przygotowanie: 20 min
składniki:
3 jajka (dostosuj ilość jajek do ilości gości i ew zwiększ trochę ilość sosu sojowego)
½ szklanki ciemnego sosu sojowego kilka łyżek wody
1 łyżeczka octu balsamico
2 łyżki marynowanego imbiru różowego do sushi
1 długi ogórek
pasta wasabi
2 łyżki serka almette
1 łyżeczka czarnego sezamu
Potrzebne dodatkowo:
obieraczka do warzyw
wykałaczki
plastikowe pudełko lub słoik
przygotowanie:
- Zacznij przygotowanie od ugotowania jajek i ich ostudzenia. Bardzo delikatnie obierz je, nie zostawiaj żadnych błonek i nie uszkodź jajek. Błonki sprawią, że jajko się zabarwi w tych miejscach słabiej, a pęknięcia pozwolą marynacie wniknąć głębiej do środka i wyjdzie marmurek.
- Ostudzone jajka włóż do pojemnika plastikowego lub słoika i zalej sosem sojowym. Dolej wody tyle aby marynata całkowicie zakryła jajka. Jeśli trzeba zwiększ ilość sosu sojowego i wody. Na koniec dodaj 1 łyżeczkę octu balsamico i odstaw do lodówki na 12h.
- Następnego dnia: Delikatnie wyłów jajka, opłucz je pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Przekrój na poł.
- Ogórka umyj, obieraczką wystrugaj wzdłuż długie płaty w ilości tyle ile masz połówek jajka. Almette pomieszaj z wasabi – ostrość ustaw pod siebie. Na kawałki ogórka dawaj niewielkie ilości serka almette i roluj jakbyś rolowała sushi.
Na jajko kładziesz rulonik ogórkowy na nim kilka płatków marynowanego imbiru. Możesz spiąć ta piramidkę wykałaczką, żeby się trzymała. Na talerzu posyp jajka czarnym sezamem.
Smacznego!
TRIK
Grubość brązowej obwódki na jajku jest uwarunkowana długością marynowania jaja. Jeśli lubisz delikatną wersję, skróć czas marynowania, nie krócej jednak niż 3h bo nie będzie efektu.
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.