Jajka w sosie sojowym o smaku sushi

Jajka o smaku sushi
marynowane z sosie sojowym

Zakochałam się!
A gdyby tak zjeść sushi na wielkanocne śniadanie? Jako wielbicielka kuchni azjatyckiej zmiksowałam przepisy w celu stworzenia kompozycji idealnego jajka faszerowanego wasabi, z marynowanym imbirem i czarnym sezamem. 

Zainspirowało mnie marynowane jajko ramen, które moczy się długo w sosie sojowym. W ty przepisie jednak gotuje je na twardo.

Pamiętaj – w tej potrawie musisz zamarynować jajka ok 12 godzin. Zacznij więc planować gotowanie dzień wcześniej.

Nowoczesne święta po Twojemu?
Wyrzuć przepisy ociekające majonezem – ta wersja jest na prawdę fit!

składniki:

3 jajka (dostosuj ilość jajek do ilości gości i ew zwiększ trochę ilość sosu sojowego)

½ szklanki ciemnego sosu sojowego kilka łyżek wody

1 łyżeczka octu balsamico

2 łyżki marynowanego imbiru różowego do sushi

1 długi ogórek

pasta wasabi

2 łyżki serka almette

1 łyżeczka czarnego sezamu

 

Potrzebne dodatkowo:

obieraczka do warzyw

wykałaczki

plastikowe pudełko lub słoik

przygotowanie:

Na jajko kładziesz rulonik ogórkowy na nim kilka płatków marynowanego imbiru. Możesz spiąć ta piramidkę wykałaczką, żeby się trzymała. Na talerzu posyp jajka czarnym sezamem.

Smacznego!

TRIK

Grubość brązowej obwódki na jajku jest uwarunkowana długością marynowania jaja. Jeśli lubisz delikatną wersję, skróć czas marynowania, nie krócej jednak niż 3h bo nie będzie efektu.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.