rubinowe jajka z łososiem
super proste do wykonania
Kto by nie lubił klasycznego połączenia wędzonego łososia z jajkiem i z koperkiem. Jeśli właśnie takie jajka chcesz podać na śniadaniu wielkanocnym lub swoim gościom przy jakiejkolwiek innej okazji – ja zachęcę Cię do lekkiego podrasowania i podkręcenia tego przepisu. Zasada zostaje taka sama, Twoim jedynym dodatkowym wysiłkiem będzie ugotowanie jajek kilka godzin wcześniej oraz wrzucenie ich do kiszonego czerwonego barszczu i poczekanie aż burak zrobi swoje. Reszta przepisu zajmie ci kilka minut.
- Przygotowanie: gotowanie 10 min + 10 min ozdabianie jajek
- Marynowanie: 4h-12h
składniki:
ilość jajek dostosowana do ilości gości
1 opakowanie wędzonego łososia
kilka gałązek koperku
½ cytryny
kilka łyżek serka typu almette najlepiej o smaku chrzanowym
sałata do ozdoby
MARYNATA:
Kiszony barszcz z buraków, najlepiej domowy, (jeśli nie masz kup gotowy w ekologicznym sklepie) – ilość taka, aby przykryła jajka
przygotowanie:
- Jajka gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie. Słona woda pozwoli nawet świeże jajka obrać bez ich uszkodzenia. Ugotowane zalej zimną wodą. Delikatnie obierz ze skorupek, starannie ze wszystkich błonek również.
- Jajka zalej barszczem, ja to robię w plastikowym pudełku z pokrywką. Zalewam do momentu aż jajka będą całkowicie przykryte. Poczekaj minimum 4 godziny jeśli chcesz aby twoja „rubinowa skorupka” była delikatna i cienka, lub do 12 godzin jeśli lubisz mocno zabarwione jajka. Po tym czasie wyjmij jajka, delikatnie opłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
- Tuż przed podaniem: Rozkrój jajko, delikatnie posmaruj niewielką ilością serka, na niego przyklej rulonik z łososia, połóż ćwiartkę cytryny i niewiele koperku. Rozłóż jajka na sałacie i od razu podawaj.
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.