Jak ususzyć pomidory w domu

domowe suszone pomidory
super aromatyczny, wspaniały dodatek

Chociaż cena wyprodukowanych własnoręcznie pomidorów nigdy nie będzie niższa niż tych kupionych, to nie zawsze robimy domowe przetwory obierając jedynie ekonomiczny punkt widzenia. Przykładem są moje nalewki, które wychodzą przynajmniej 2x drożej niż te kupione, ale nie ma w nich ani grama chemii i pomimo kosztów nie przestaję ich produkować.

Wracając do pomidorów, niech Cię nie przeraża długość suszenia, ilość zużytego oleju ani nie zniechęca, że z całego piekarnika pomidorów wyjdą 3-4 porcje. Taka jest cena zamknięcia w słoiku skondensowanego słońca, boskich aromatów i absolutnie niepowtarzalnych smaków, których w sklepowych słoikach z pomidorami na próżno będziesz szukać.

składniki:

3 kg pomidorów lima (wychodzą ok 4 słoiczki gotowego produktu)

1 l oleju rzepakowego lub słonecznikowego (ilość orientacyjna, zależy od ilości pomidorów i wielkości słoików)

kilka ząbków czosnku lub kaparów jeśli nie jadasz czosnku

kilka listków świeżych ziół (bazylia, tymianek, rozmaryn, oregano)

suszone oregano, sól

1 łyżka octu winnego na 1 kg pomidorów

dodatkowo:

papier do pieczenia, ręczniki papierowe, 3 blachy do piekarnika i 8 godzin cierpliwości.

przygotowanie:

Czas na olej.

Do małego rondelka z grubym dnem wlej 3-4 szklanki oleju roślinnego. Zacznij powoli nagrzewać tłuszcz. Ważne jest to, by był bardzo gorący, ale nie zaczął jeszcze dymić. Taki prawie zagotowany tłuszcz wlewaj powoli do słoików. Ma wypełnić wszystkie przestrzenie między składnikami i całkowicie przykryć pomidory zachowując zapas minimum 1 cm samego oleju na górze, ponieważ z czasem pomidory zaczną wchłaniać oliwę i lekko pęcznieć. Słoiki od razu mocno zakręcaj i odstaw odwrócone na zakrętce do przestudzenia. 
W ciągu doby nakrętki powinny się zassać bez żadnej pasteryzacji. Suszone pomidory przechowujemy w chłodnej i ciemnej szafce. 

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.