Jak zrobić domowy ocet? Przepis na ocet z dzikich gruszek

ocet z dzikich gruszek
super zdrowy, wystarczy woda, owoce, cukier i .... święty spokój

Wykonanie octu w warunkach domowych jest niezwykle proste. Wystarczy kilka składników i …. święty spokój, ponieważ leżakowanie octu przez kilka miesięcy to jego naturalny proces.

Do produkcji octu można wykorzystać niemalże każdy kwaśny owoc. Ja zrobiłam ocet z dzikich gruszek, które nie nadają się do bezpośredniego spożycia. Jeśli masz dostęp do jakiejkolwiek jabłonki, gruszy i nie wiesz co zrobić z owocami, które spadły, są lekko poobijane i trzeba je szybko przetworzyć, zachęcam Cię do zrobienia octu domowego. Takie owoce są na ocet najlepsze, ponieważ mamy pewność, że nie były pryskane a ocet w procesie fermentacji nie ulegnie zepsuciu.

Domowy ocet jest naturalnym źródłem łatwo przyswajalnych witamin i mikroelementów (witamina K, kwas foliowy, jod, bor, potas, miedź, magnez), wspomaga trawienie, poprawia metabolizm, zawiera pektyny i błonnik. Ma wysokie właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu niweluje działanie wolnych rodników. Świetnie nadaje się do picia, w wersji rozcieńczonej, wspomagając naturalną odporność organizmu.

składniki:

Jabłka lub gruszki – koniecznie nie pryskane

Roztwór:

przegotowana woda z cukrem w proporcjach 1 litr + 3-4 łyżki cukru

opcjonalnie możesz dodać kilka rodzynek, które dodatkowo podkręcą fermentację

duży słój oraz malutki spodeczek, który wejdzie do środka.

gaza i gumka

przygotowanie:

Skosztuj, jeśli ocet jest dla Ciebie wystarczająco kwaśny, zlej płyn przecedzony przez gęste sito do wyparzonych butelek, niech nadal leżakuje. Odstaw w ciemne miejsce. Ocet się nie psuje bo jest samokonserwujący.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.