Jak zrobić sos winegret

sos winegret
podstawa francuskich sałatek

Prawdziwy sos winegret zawsze bazuje na jednej, jedynej i właściwej musztardzie Dijon. Ma ona ostry, kwaskowato-gorzki smak, którego żadna polska musztarda nie jest w stanie naśladować.

Moja mama od ponad 20 lat prosi mnie przy każdej okazji, żebym jej zrobiła zapas sosu winegret bo ona nie pamięta jak się go przyrządza. Mamo – ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

 

Składniki na klasyczny sos winegret po francusku:

 

1 łyżeczka musztardy Dijon

1-2 łyżeczki octu winnego

2 szczypty soli

1 szczyptę pieprzu

8 łyżek oleju bezwonnego np. rzepakowego

½ cebulki szalotki bardzo drobno pokrojonej (opcjonalnie)

 

Składniki na miodowy sos winegret (wersja łagodniejsza):

8 łyżek dobrej oliwy z oliwek

4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

płaska łyżka jasnego miodu lub syropu klonowego

po sporej szczypcie soli i świeżo mielonego pieprzu

 

Aby sos winegret się połączył musisz przestrzegać jednej zasadniczej zasady: kolejności wlewania oleju. Otóż łączysz najpierw wszystkie składniki poza olejem, a na samym końcu łyżka po łyżce lejesz i mieszasz tak aby roztwór przyjął olej i połączył się w gładką emulsję.

 

TRIK:

To jest francuska, klasyczna wersja sosu. Włoskie wariacje, o których pewnie niedługo napiszę są dużo lżejsze, nie zawierają musztardy a ocet często zastępowany jest cytryną. Wszystkie są równie pyszne.

W wersji bliskowschodniej możesz dodać zielonych, świeżych ziół, czosnku, nie dodawać musztardy, dodać tahini i cytrynę.

 

Sos możesz zrobić w większej ilości np. na cały tydzień i przechowywać go w lodówce. Ja zazwyczaj mieszam wszystko w słoiczku po musztardzie. Dobrze się łączy, jest zakręcany i mogę go bez trudu mieć pod ręką cały tydzień.

 

DRUKUJ

podziel się
wpisem

Mogą Ci zasmakować