sos winegret
podstawa francuskich sałatek
Prawdziwy sos winegret zawsze bazuje na jednej, jedynej i właściwej musztardzie Dijon. Ma ona ostry, kwaskowato-gorzki smak, którego żadna polska musztarda nie jest w stanie naśladować.
Moja mama od ponad 20 lat prosi mnie przy każdej okazji, żebym jej zrobiła zapas sosu winegret bo ona nie pamięta jak się go przyrządza. Mamo – ten przepis jest właśnie dla Ciebie!
Składniki na klasyczny sos winegret po francusku:
1 łyżeczka musztardy Dijon
1-2 łyżeczki octu winnego
2 szczypty soli
1 szczyptę pieprzu
8 łyżek oleju bezwonnego np. rzepakowego
½ cebulki szalotki bardzo drobno pokrojonej (opcjonalnie)
Składniki na miodowy sos winegret (wersja łagodniejsza):
8 łyżek dobrej oliwy z oliwek
4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
płaska łyżka jasnego miodu lub syropu klonowego
po sporej szczypcie soli i świeżo mielonego pieprzu
Aby sos winegret się połączył musisz przestrzegać jednej zasadniczej zasady: kolejności wlewania oleju. Otóż łączysz najpierw wszystkie składniki poza olejem, a na samym końcu łyżka po łyżce lejesz i mieszasz tak aby roztwór przyjął olej i połączył się w gładką emulsję.
TRIK:
To jest francuska, klasyczna wersja sosu. Włoskie wariacje, o których pewnie niedługo napiszę są dużo lżejsze, nie zawierają musztardy a ocet często zastępowany jest cytryną. Wszystkie są równie pyszne.
W wersji bliskowschodniej możesz dodać zielonych, świeżych ziół, czosnku, nie dodawać musztardy, dodać tahini i cytrynę.
Sos możesz zrobić w większej ilości np. na cały tydzień i przechowywać go w lodówce. Ja zazwyczaj mieszam wszystko w słoiczku po musztardzie. Dobrze się łączy, jest zakręcany i mogę go bez trudu mieć pod ręką cały tydzień.