Jesienna kanapka z owocem kaki i szynką parmeńską

Jesienna kanapka z owocem kaki i szynką parmeńską

Kaki (lub persymona) to egzotyczny owoc, który pochodzi z Azji i rośnie w strefie międzyzwrotnikowej. Bardzo popularny w Japonii. W Polsce pokazuje się w sklepach na jesień, warto go skosztować i wykorzystać ten krótki sezon. Pomarańczowe przypominające pomidor kaki to bomba witaminowa. Bogate w wit A i C, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk ale też błonnik i polifenole, które wykazują działanie przeciwutleniające i zwalczają wolne rodniki.

Kaki jest słodkie, idealnie komponuje się ze słonym serem i szynką, oraz soczystymi, kwaskowatymi ziarenkami granatu.

składniki:

2 kromki chleba na zakwasie

2 łyżki oliwy z oliwek

1 dojrzały owoc kaki

kilka plastrów szynki parmeńskiej lub innej szynki długodojrzewającej

niewielki kawałek sera typu gorgonzola

1 łyżka ziaren granatu

2 liście dowolnej sałaty, lub garść rukoli

świeżo mielony pieprz

przygotowanie:

trik

Możesz z tych samych składników zamiast kanapki zrobić sałatkę. Dodaj więcej sałaty, na nią pokrojona szynkę, kawałki kaki, ser, posyp granatem. Dobrze się sprawdzi cytrynowy dressing lub po prostu oliwa z oliwek i kilka kropel cytryny.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować