Jesienna kanapka z owocem kaki i szynką parmeńską
Kaki (lub persymona) to egzotyczny owoc, który pochodzi z Azji i rośnie w strefie międzyzwrotnikowej. Bardzo popularny w Japonii. W Polsce pokazuje się w sklepach na jesień, warto go skosztować i wykorzystać ten krótki sezon. Pomarańczowe przypominające pomidor kaki to bomba witaminowa. Bogate w wit A i C, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk ale też błonnik i polifenole, które wykazują działanie przeciwutleniające i zwalczają wolne rodniki.
Kaki jest słodkie, idealnie komponuje się ze słonym serem i szynką, oraz soczystymi, kwaskowatymi ziarenkami granatu.
- Przygotowanie: 15 min
składniki:
2 kromki chleba na zakwasie
2 łyżki oliwy z oliwek
1 dojrzały owoc kaki
kilka plastrów szynki parmeńskiej lub innej szynki długodojrzewającej
niewielki kawałek sera typu gorgonzola
1 łyżka ziaren granatu
2 liście dowolnej sałaty, lub garść rukoli
świeżo mielony pieprz
przygotowanie:
- Kromki podsmaż na 1 łyżce oliwie z oliwek na patelni aż obie strony się przyrumienią. Zdejmij z patelni.
- Kaki dokładnie umyj, odkrój szypułkę, pokrój na ćwiartki razem ze skórką, podsmaż ćwiartki na 1 łyżce oliwie z oliwek na patelni aż obie strony się przyrumienią.
- Na ciasto, które będzie spodem wykładamy nadzienie zostawiając ok. 3 cm odstępu od krawędzi. Chowamy migdał.
- Skomponuj kanapkę. Na chlebie umieść liście sałaty. Na sałacie poukładaj szynkę, na niej ćwiartki kaki. Wszystko posyp pokruszonym serem gorgonzola, ziarnami granatu. Na końcu posyp wszystko świeżo mielonym pieprzem.
trik
Możesz z tych samych składników zamiast kanapki zrobić sałatkę. Dodaj więcej sałaty, na nią pokrojona szynkę, kawałki kaki, ser, posyp granatem. Dobrze się sprawdzi cytrynowy dressing lub po prostu oliwa z oliwek i kilka kropel cytryny.