kalarepka z młodą marchewką i koperkiem
wspaniała jarzynka do obiadu
Zastanawiam się jak długi powinien być ten wstęp, żeby po otwarciu przepisu nikt z Was nie pomyślał co to za wpis na kilka linijek. Potem jednak pomyślałam, że to 100% mój styl: maksymalnie uproszczone przepisy. W końcu na blogu cały czas pokazuję jak proste jest zdrowe gotowanie.
Przedstawiam więc połączenie idealne: świeża młoda marchewka, koperek i kalarepka. Kolejny super sezonowy i super prosty przepis tym razem na obiadową jarzynkę. Być może część z Was ma zakodowane to połączenie w szufladce „smaki z dzieciństwa”, ja właśnie tak mam i uwielbiam do niego wracać za każdym razem, kiedy mam dostęp to młodej kalarepy.
- Przygotowanie 15-20 min
składniki:
1 kalarepa
1-2 młode marchewki
kilka gałązek koperku
1 łyżeczka masła
pieprz czarny, sól i porządna szczypta cukru
Przygotowanie:
- Obraną kalarepę pokrój niezbyt drobno w słupki, marchew w talarki.
Dodaj masło, sól, cukier i pieprz. Gotuj krótko, około 8-10 min w takiej ilości wody, aby ledwo zakryła warzywa.
- Gdy warzywa będą już miękkie, dodaj posiekany koperek i podawaj na ciepło.
trik
Możesz w ten sposób zrobić samą marchewkę, przyprawy zostają takie same, dodaj koperek i za kilka złotych masz wspaniałą młodziutką jarzynkę do obiadu, którą pokochają najmłodsi.