Kanapka z aksamitną fetą, szpinakiem i pieczarkami
- Przygotowanie: 25 min
składniki:
2 kromki chleba na zakwasie
2 łyżki oliwy z oliwek
3 garście liści szpinaku
1 ząbek czosnku
6 pieczarek
2 łyżki fety
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka masła
1 łyżka ziaren słonecznika
przyprawy: tymianek, rozmaryn,
opcjonalnie: zielona pietruszka
świeżo mielony pieprz
przygotowanie:
- Kromki podsmaż na 1 łyżce oliwie z oliwek na patelni aż obie strony się przyrumienią. Zdejmij z patelni. Podpraż słonecznik, zdejmij z patelni.
- Pieczarki obierz, pokrój na kawałki, zesmaż na patelni na maśle z posiekanym czosnkiem. Pod koniec smażenia dodaj sól, tymianek, rozmaryn. Na minutę przez końcem dodaj szpinak, niech tylko lekko zwiędnie, a nie długo się dusi.
- Fetę wymieszaj z jogurtem, tak aby powstał aksamitny krem.
- Skomponuj kanapkę. Na chleb rozsmaruj fetę. Na górę umieść szpinak i pieczarki, posyp słonecznikiem. Na końcu ozdób kanapkę listkami zielonej pietruszki, polej resztą oliwy z oliwek, posyp pieprzem.
DRUKUJ