Kanapka z fetą, szpinakiem i pieczonymi pomidorkami
Pieczone pomidorki (patrz przepis) można wykorzystać na różne sposoby. Oprócz klasycznego sosu pomidorowego, świetnie nadają się też do eleganckich kanapeczek. Połaczenie białej fety, zielonego szpinaku i czerwieni pomidorów to ulubione zestawienie kolorystyczne włoskich potraw. Znają się na temacie, ponieważ to połączenie jest pyszne.
- Przygotowanie: 15 min
składniki:
2 kromki chleba na zakwasie
2 łyżki oliwy z oliwek
pieczone pomidorki (link do przepisu)
½ opakowania kremowej fety
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka miodu
4 garście świeżych liści szpinaku
przygotowanie:
- Kromki podsmaż na 1 łyżce oliwie z oliwek na patelni aż obie strony się przyrumienią. Zdejmij z patelni.
- Fetę utrzyj z miodem i jogurtem na puszystą masę.
- Zagotuj wodę w czajniku, do miski wrzuć świeży szpinak i zalej wrzątkiem. Poczekaj minutę i odcedź.
- Na chlebie ułóż fetę, szpinak i pomidorki. Na sam koniec polej kanapkę odrobina oliwy z oliwek i posyp świeżo mielonym pieprzem.
DRUKUJ