Kandyzowane pomarańcze w czekoladzie  

pomarancze by bashu

Kandyzowane pomarańcze
w gorzkiej czekoladzie

W sezonie na cytrusy skórka z pomarańczy to w zasadzie codzienny „odpad”. A co, jeśli przestaniesz je wyrzucać i zamienisz je w elegancką przekąskę?

Kandyzowane skórki pomarańczy w czekoladzie to klasyczny retro deser, który idealnie łączy intensywną gorycz gorzkiej czekolady ze słodyczą pomarańczy. To nie tylko doskonały pomysł na aromatyczną przekąskę, ale także świetny prezent dla bliskich – ręcznie robione słodycze zawsze robią wrażenie! Przygotowanie może wymagać trochę czasu, ale efekt końcowy jest tego wart. Domowe kandyzowane pomarańcze są znacznie smaczniejsze od kupnych, a aromat unoszący się podczas gotowania jest po prostu niesamowity.  Wsadź je do słoika lub ładnej torebki i daj ukochanej osobie.

składniki:

2 duże pomarańcze (najlepiej ekologiczne) 

200 g cukru 

100 ml wody 

100 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao) 

Przygotowanie:

trik

Ja najczęściej robię większy zapas, który zjada prawie z całości moją córka Ala – te pomarańcze okazały się doskonałą szkolną przekąską.

pomarancze
pomarancze
pomarancze kandyz
DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować