Kandyzowane pomarańcze
w gorzkiej czekoladzie
W sezonie na cytrusy skórka z pomarańczy to w zasadzie codzienny „odpad”. A co, jeśli przestaniesz je wyrzucać i zamienisz je w elegancką przekąskę?
Kandyzowane skórki pomarańczy w czekoladzie to klasyczny retro deser, który idealnie łączy intensywną gorycz gorzkiej czekolady ze słodyczą pomarańczy. To nie tylko doskonały pomysł na aromatyczną przekąskę, ale także świetny prezent dla bliskich – ręcznie robione słodycze zawsze robią wrażenie! Przygotowanie może wymagać trochę czasu, ale efekt końcowy jest tego wart. Domowe kandyzowane pomarańcze są znacznie smaczniejsze od kupnych, a aromat unoszący się podczas gotowania jest po prostu niesamowity. Wsadź je do słoika lub ładnej torebki i daj ukochanej osobie.
- Czas przygotowania: ok. 3 godziny (w tym gotowanie i suszenie)
składniki:
2 duże pomarańcze (najlepiej ekologiczne)
200 g cukru
100 ml wody
100 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
Przygotowanie:
- Pomarańcze dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. Obierz je, zostawiając białą warstwę i pokrój skórkę na cienkie paski.
- Paski skórek wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez 2 minuty, a następnie odcedź i powtórz proces dwukrotnie (zmniejszy to gorycz).
- W rondlu zagotuj wodę z cukrem, aż powstanie syrop. Dodaj skórki pomarańczy i gotuj na małym ogniu przez 40-50 minut, mieszając od czasu do czasu, aż skórki staną się szkliste.
- Wyjmij skórki z syropu i ułóż na kratce lub pergaminie do wyschnięcia (ok. 1-2 godziny). Najlepiej układaj je tak aby kawałki się nie dotykały.
- Rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Zanurz każdą skórkę do połowy w czekoladzie, a następnie odłóż na pergamin, tak jak poprzednio, aby zastygła.
- Gotowe kandyzowane pomarańcze przechowuj w szczelnym pojemniku i ciesz się długo ich smakiem!
trik
Ja najczęściej robię większy zapas, który zjada prawie z całości moją córka Ala – te pomarańcze okazały się doskonałą szkolną przekąską.