Kokosowe curry z kalafiora z nerkowcami

curry z kalafiora

Kokosowe curry z kalafiora
z nerkowcami i chilli

Curry z kalafiora to wyśmienite danie, które łączy w sobie bogactwo smaków i aromatów Azji. Idealne na szybki obiad lub kolację, zadowoli zarówno miłośników kuchni roślinnej, jak i tych, którzy poszukują nowych kulinarnych doznań. Kalafior, jako główny składnik, dostarcza wielu cennych witamin i minerałów, a w połączeniu z kremowym mlekiem kokosowym i aromatycznymi przyprawami tworzy niesamowicie pyszne danie. Dodatek orzechów nerkowca i świeżej kolendry wzbogaca teksturę i smak curry. Sprawdź, jak łatwo przygotować to wyjątkowe curry, które z pewnością stanie się hitem w Twojej kuchni.

składniki:

1 łyżka oleju kokosowego

1 mała szalotka

5-6 liści limonki kaffir

2 łyżki przyprawy curry

1 łyżeczka kurkumy w proszku

½ łyżeczki płatków chili

1-2 puszki mleka kokosowego (puszka to 400 ml)

1 litr bulionu warzywnego lub rosołu

1 marchewka

1 mały kalafior, pokrojony na różyczki

1 puszka kukurydzy

1 filiżanka orzechów nerkowca

sos rybny do smaku

sok z połowy limonki

1 łyżeczka cukru (najlepiej brązowego)

pęczek świeżej kolendry (lub koperek, jeśli wolisz)

1 mała papryczka chili

Dodatkowo:

Ugotowany makaron ryżowy lub makaron konjac

 

przygotowanie:

Ułóż ugotowany makaron ryżowy lub makaron konjac w miseczkach i zalej gorącym curry. Podaj z dodatkiem świeżej kolendry, chili i czarnego sezamu.

curry kalafior
curry kalafior1
curry kalafior3
curry kalafior5
DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.