Komosa ryżowa z cukinią i pieczarkami

Komosa ryżowa z cukinią i pieczarkami

Ta sałatkę możesz zjeść na lunch do pracy, albo na ciepło jako obiad lub kolację. 

Komosa ryżowa inaczej quinoa wykazuje wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze. Quinoa to pseudozboże bardzo bogate w pełnowartościowe białko, zdrowe kwasy tłuszczowe, a także wiele witamin i składników mineralnych. Właśnie dlatego w diecie wegetariańskiej powinno na stałe zagościć w jadłospisie. Ma tez właściwości antyoksydacyjne oraz antynowotworowe. Dzięki zawartości saponiny, wskazuje działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i immunostymulujące.

Do tego przepisu możesz użyć komosy białej lub kolorowej.

składniki:

100 g komosy

1 cukinia

250 g malutkich pieczarek 

1 mała cebulka 

oliwa z oliwek

spora szczypta chili, kurkumy, soli i pieprzu 

ulubiona mieszanka ziół np. zioła prowansalskie lub dalmatyńskie (maksymalnie 1 płaska łyżeczka)

spora garść świeżych ziół – u mnie tajska bazylia i koperek

Przygotowanie:

Podawaj na zimno lub na ciepło od razu po wykonaniu.

trik

Jeśli nie masz małych pieczarek weź większe i pokrój je na ćwiartki.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować