Komosa ryżowa z cukinią i pieczarkami
Ta sałatkę możesz zjeść na lunch do pracy, albo na ciepło jako obiad lub kolację.
Komosa ryżowa inaczej quinoa wykazuje wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze. Quinoa to pseudozboże bardzo bogate w pełnowartościowe białko, zdrowe kwasy tłuszczowe, a także wiele witamin i składników mineralnych. Właśnie dlatego w diecie wegetariańskiej powinno na stałe zagościć w jadłospisie. Ma tez właściwości antyoksydacyjne oraz antynowotworowe. Dzięki zawartości saponiny, wskazuje działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i immunostymulujące.
Do tego przepisu możesz użyć komosy białej lub kolorowej.
- Przygotowanie: 45 min
składniki:
100 g komosy
1 cukinia
250 g malutkich pieczarek
1 mała cebulka
oliwa z oliwek
spora szczypta chili, kurkumy, soli i pieprzu
ulubiona mieszanka ziół np. zioła prowansalskie lub dalmatyńskie (maksymalnie 1 płaska łyżeczka)
spora garść świeżych ziół – u mnie tajska bazylia i koperek
Przygotowanie:
- Komosę ugotuj z ½ łyżeczki soli zgodnie z informacją na opakowaniu. Możesz to zrobić nawet dzień wcześniej.
- Pieczarki dokładnie umyj, nie obieraj i nie krój. Na oliwie z oliwek przesmaż chili, pieprz i kurkumę. Ja lubię tą sałatkę jeść pikantną, więc dodaję sporo chili. Dodaj posiekaną drobno cebulkę. Smaż 2-3 minuty.
- Następnie wrzucić pieczarki w całości i resztę przypraw i wszystko lekko podduś.
- W międzyczasie obierz ze skórki cukinię, przekrój na ćwiartki i nożem wytnij miękka część. Twarde boki pokrój z 0,5 cm paseczki i dodaj do pieczarek. Duś wszystko aż cukinia będzie jędrna, lekko chrupiąca, ale już przypieczona.
- Wymieszaj z komosą i wszystko delikatnie przysmaż. Możesz dodać odrobinę oliwy z oliwek lub posypać ulubioną zieleniną np. tajską bazylią, pietruszką, koperkiem lub kolendrą.
Podawaj na zimno lub na ciepło od razu po wykonaniu.
trik
Jeśli nie masz małych pieczarek weź większe i pokrój je na ćwiartki.