Kurczak po grecku

kurczak w cytrynie
czyli moje greckie wakacje

Wspaniałe, pachnące cytryną mięso ze składników dostępnych przez cały rok. Jeśli któregoś pochmurnego dnia pomyślisz sobie o greckich wakacjach, przypomnij sobie o tym przepisie, przeniesie Cię na jedną z jońskich wysepek w kilkanaście minut.

Domowy, grecki sposób na kurczaka, możesz w nim dowolnie zwiększać lub zmniejszać składniki tak aby dostosować je do ilości domowników. W greckiej skali na stole ląduje na prawdę sporo mięsa, wykorzystaj ich patent aby nakarmić swoją rodzinę podczas niedzielnego spotkania.

składniki:

4 kawałki kurczaka (u mnie 2 nogi i podwójna pierś)

4-5 ziemniaków

2 cytryny (najlepiej takie niewoskowane)

1 łyżeczka ziół: świeży lub suszony tymianek i oregano 

oliwa z oliwek (najlepiej grecka)

2-3 ząbki czosnku

1 biała cebula

½ pęczka pietruszki lub kolendry

sól lub 1 łyżeczka eko wegety, świeżo mielony pieprz

 

Marynata:

Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Dodaj sok z 1 cytryny, oregano i tymianek, wegetę, pieprz oraz kilka łyżek oliwy. Wymieszaj.

przygotowanie:

Zapiekaj wszystko 1,5-2h w temperaturze 200 st.

Podawaj na ciepło posypane posiekaną zieloną pietruszką lub kolendrą.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.