Kuskus z burakami i fetą

kus kus z burakami i fetą
czyli rubinowa sałatka na ciepło

Czy ten kolor nie jest absolutnym szaleństwem? Najwspanialsze jest to, że potrzebujesz tylko garści składników, dostępnych przez cały rok aby przygotować kuskus z burakami. Na dodatek w zimie, możesz go zjeść na ciepło a w lecie potraktować jako sałatkę. No bardziej elastycznie to już się chyba nie da!

Ta wersja może być ekspresowa jeśli zamiast gotować lub piec buraki użyjesz gotowanych i kupionych już w woreczku. Ja często korzystam z tej wersji, bardzo mi smakują i zdecydowanie oszczędzam na czasie.

składniki:

2-3 ugotowane lub upieczone czerwone buraki

1 opakowanie greckiej fety
1 szklanka kuskusu
około 300 ml wody lub bulionu warzywnego
sól, pieprz
opcjonalnie kilka listków mięty lub szpinaku baby

2-3 łyżki koperku lub zielonej pietruszki
1 łyżka soku z cytryny

przygotowanie:

Buraki:

Jeśli masz surowe masz 2 opcje:

  1. dokładnie umyj buraki, zalej posoloną wodą i ugotuj do miękkości (ok 35 min);
  2. zapakuj buraki w folię i upiecz w piekarniku do miękkości (ok 40 min), sprawdź nożykiem czy miękko wchodzi w bulwę, wtedy wiesz, że są dobrze upieczone;

Możesz użyć gotowych buraków już ugotowanych w woreczku. Ja często z takich korzystam.

Pozwól kuskusowi nasiąknąć sosem kolejne kilka minut, na koniec posyp wszystko resztą fety i ciesz się ciepłą lub zimną wersją tak jak lubisz.

trik:

Kuskus z buraków świetnie smakuje również z owczym serem, zielonym groszkiem lub posypany świeżo startym chrzanem.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.