kus kus z burakami i fetą
czyli rubinowa sałatka na ciepło
Czy ten kolor nie jest absolutnym szaleństwem? Najwspanialsze jest to, że potrzebujesz tylko garści składników, dostępnych przez cały rok aby przygotować kuskus z burakami. Na dodatek w zimie, możesz go zjeść na ciepło a w lecie potraktować jako sałatkę. No bardziej elastycznie to już się chyba nie da!
Ta wersja może być ekspresowa jeśli zamiast gotować lub piec buraki użyjesz gotowanych i kupionych już w woreczku. Ja często korzystam z tej wersji, bardzo mi smakują i zdecydowanie oszczędzam na czasie.
- Przygotowanie 20 min lub jeśli gotujesz buraki to dodaj 40 minut
składniki:
2-3 ugotowane lub upieczone czerwone buraki
1 opakowanie greckiej fety
1 szklanka kuskusu
około 300 ml wody lub bulionu warzywnego
sól, pieprz
opcjonalnie kilka listków mięty lub szpinaku baby
2-3 łyżki koperku lub zielonej pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
przygotowanie:
Buraki:
Jeśli masz surowe masz 2 opcje:
- dokładnie umyj buraki, zalej posoloną wodą i ugotuj do miękkości (ok 35 min);
- zapakuj buraki w folię i upiecz w piekarniku do miękkości (ok 40 min), sprawdź nożykiem czy miękko wchodzi w bulwę, wtedy wiesz, że są dobrze upieczone;
Możesz użyć gotowych buraków już ugotowanych w woreczku. Ja często z takich korzystam.
- Ostudzone buraki obierz ze skórki – 1 burak pokrój w małą kostkę a resztę zblenduj lub zetrzyj na drobnej tarce na miazgę. Jeśli robisz to ręcznie użyj jednorazowych rękawiczek, gdyż burak mocno się ściera.
- Kuskus przesyp do miski, wrząca wodą z ½ łyżeczki soli zalej kuskus tak aby woda była 1 cm nad kaszą. Możesz tez użyć do tego bulionu warzywnego – wtedy już go nie solisz. Kuskus przykryj talerzykiem i odstaw na kilka minut. Najczęściej kuskus ma instrukcję na opakowaniu ile powinien nasiąkać wodą, zależy to ok jego grubości.
- W międzyczasie dokładnie umyj i posiekaj miętę. Wymieszaj kawałki buraków, te w kostce oraz te starte z sokiem z ½ cytryny, miętą, kuskusem i koperkiem.
- Fetę pokrój lub pokrusz w dłoniach. Połowę połącz z burakami, dopraw ponownie solą i pieprzem i mieszaj wszystko razem, aż kuskus będzie jednolicie zabarwiony.
Pozwól kuskusowi nasiąknąć sosem kolejne kilka minut, na koniec posyp wszystko resztą fety i ciesz się ciepłą lub zimną wersją tak jak lubisz.
trik:
Kuskus z buraków świetnie smakuje również z owczym serem, zielonym groszkiem lub posypany świeżo startym chrzanem.
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.