Leniwe z serem dla małych niejadków
Ta potrawa niejeden raz ratowała mnie z opresji. Bo co podać na obiad, kiedy w lodówce jest
tylko światło i kostka białego sera? My jesteśmy serożercami w każdej postaci, w mojej
kuchni częściej brakuje chleba niż sera.
Te leniwe kluseczki mają jeszcze jedną zaletę, którą jako zagoniona mam cenię szczególnie: przygotowanie ich zajmuje na prawdę niewiele czasu. Kocham też bułkę tartą z masełkiem, co dodatkowo mobilizuje mnie do działania.
- Przygotowanie: 15-20 min
- Gotowanie: 5-8 min
- Dieta: wegetariańska
składniki:
250 g tłustego białego sera
1/2 szklanki mąki pszennej (ilość orientacyjna, jeśli będą się lepić to dodaj więcej)
1 jajko
szczypta soli
2-3 łyżki masła
3 łyżki bułki tartej
1 płaska łyżeczka cukru
przygotowanie:
- Ser rozdrobnij widelcem, wymieszaj go z mąką, jajkiem oraz z solą.
- Stolnicę lub dużą deskę posyp mąką i roluj wałki z ciasta. Następnie pokrój je na małe kluseczki.
- Leniwe wrzucaj partiami na wrzątek, delikatnie zamieszaj w wodzie, żeby się nie posklejały i gotuj przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Od wypłynięcia poczekaj 3-4 min.
- Odcedzaj delikatnie łyżką cedzakową i wrzucaj kolejna partę.
- Masło roztop na patelni, dodaj bułkę i cukier. Lekko przyrumień.
Leniwe najlepiej smakują ze słodką bułką tartą.
DRUKUJ