Libański domowy Labneh
Produkowany z jogurtów greckich ser labneh pochodzi z Libanu, ale bardzo chętnie jadany jest też w Grecji. Domowy labneh jest idealnym dodatkiem do śródziemnomorskich przekąsek zwanych mezze.
Jest kremowy, lekki i pasuje do wielu potraw – na słodko i na słono. Może go też spotkać pod innymi nazwami: labani, labaneh, lebnah, labne, labnito. Wspaniale smakuje z ziołami, jako dip lub smarowidło do kanapek. Dzięki temu, że jest produkowany z jogurtu greckiego, ma dużo białka i mało węglowodanów.
Pamiętaj jednak, że to nic innego jak super zdrowy ser jogurtowy, który składa się tylko z dwóch prostych składników!
- Czas przygotowania: 5 minut
- Czas oczekiwania w lodówce: 1-2 dni
składniki:
1 duży pełnotłusty jogurt typu greckiego
½ łyżeczki soli
opcjonalnie za’atar do posypania
oliwa extra vergine do podania
dodatkowo:
potrzebujesz sitko, gazę (możesz kupić niedrogo w aptece sterylną gazę) lub użyć filtrów papierowych do kawy.
Za’atar – przyprawa, którą można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub kuchnią bliskowschodnią. Możesz też zrobić ją samodzielnie (z 3 głównych składników: tymianku, prażonego sezamu i zmielonego sumaku)
Przygotowanie:
- Drobne sitko wyłóż grubą gazą lub filtrami papierowymi do kawy i ustaw na misce. Jogurt jeszcze w pudełku wymieszaj z solą i ostrożnie przełóż na sitko. Zawiąż gazę na wierzchu, aby do jogurtu nie dostało się powietrze.
Odstaw jogurt w sitku wyłożonym gazą w lodówce na 24-72 godziny, w zależności od pożądanej grubości.
Zdejmij labneh z gazy i przenieś do półmiska lub miski. Tylną częścią łyżki zrób wirujący wzór na górze labneh.
- Podawaj na zimno lub w temperaturze pokojowej z oliwą z oliwek, za'atarem, warzywami i pitą, jeśli chcesz.
trik
Domowy labneh można przechowywać w hermetycznym pojemniku do 2 tygodni.