Libański domowy Labneh

lebneh bashu domowy

Libański domowy Labneh

Produkowany z jogurtów greckich ser labneh pochodzi z Libanu, ale bardzo chętnie jadany jest też w Grecji. Domowy labneh jest idealnym dodatkiem do śródziemnomorskich przekąsek zwanych mezze. 

Jest kremowy, lekki i pasuje do wielu potraw – na słodko i na słono. Może go też spotkać pod innymi nazwami: labani, labaneh, lebnah, labne, labnito. Wspaniale smakuje z ziołami, jako dip lub smarowidło do kanapek. Dzięki temu, że jest produkowany z jogurtu greckiego, ma dużo białka i mało węglowodanów.

Pamiętaj jednak, że to nic innego jak super zdrowy ser jogurtowy, który składa się tylko z dwóch prostych składników!

 

składniki:

1 duży pełnotłusty jogurt typu greckiego

½ łyżeczki soli

opcjonalnie za’atar do posypania

oliwa extra vergine do podania

 

dodatkowo:

potrzebujesz sitko, gazę (możesz kupić niedrogo w aptece sterylną gazę) lub użyć filtrów papierowych do kawy.

 

Za’atar – przyprawa, którą można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub kuchnią bliskowschodnią. Możesz też zrobić ją samodzielnie (z 3 głównych składników: tymianku, prażonego sezamu i zmielonego sumaku)

Przygotowanie:

Odstaw jogurt w sitku wyłożonym gazą w lodówce na 24-72 godziny, w zależności od pożądanej grubości.

Zdejmij labneh z gazy i przenieś do półmiska lub miski. Tylną częścią łyżki zrób wirujący wzór na górze labneh. 

trik

Domowy labneh można przechowywać w hermetycznym pojemniku do 2 tygodni.

lebneh
DRUKUJ
lebneh bashu

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować