Muszle ze szpinakiem, fetą w sosie pomidorowym

Muszle ze szpinakiem, fetą w sosie pomidorowym

Klasyczne połączenie szpinaku z fetą i sosem pomidorowym. W muszlach prezentuje się wspaniale, można łatwo podzielić na porcje. Wbrew pozorom jest to prosta alternatywa dla standardowego makaronu i świetnie pasuje do lunchboxu.

składniki:

około 25 szt. makaronu conchiglioni (czyli właśnie dużych muszli)

opakowanie świeżych liści szpinaku, jeśli nie masz może być mrożony

1 duży ząbek czosnku

1 łyżka masła

1/3 łyżeczki pieprzu

1/3 łyżeczki gałki muszkatułowej

200 g sera feta

150 g sera ricotta

sos pomidorowy:

1 puszka pomidorów krojonych

1 mała cebula

3/4 łyżeczki oregano

3/4 łyżeczki soli

szczypta pieprzu i chili

2 łyżki oliwy z oliwek

2 kulki mozzarella lub paczka startej mozzarelli 

1 filiżanka parmezanu lub grana padano

przygotowanie:

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować