Muszle ze szpinakiem, fetą w sosie pomidorowym
Klasyczne połączenie szpinaku z fetą i sosem pomidorowym. W muszlach prezentuje się wspaniale, można łatwo podzielić na porcje. Wbrew pozorom jest to prosta alternatywa dla standardowego makaronu i świetnie pasuje do lunchboxu.
- Przygotowanie: 30 min
- Zapiekanie: 20 min
składniki:
około 25 szt. makaronu conchiglioni (czyli właśnie dużych muszli)
opakowanie świeżych liści szpinaku, jeśli nie masz może być mrożony
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka masła
1/3 łyżeczki pieprzu
1/3 łyżeczki gałki muszkatułowej
200 g sera feta
150 g sera ricotta
sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów krojonych
1 mała cebula
3/4 łyżeczki oregano
3/4 łyżeczki soli
szczypta pieprzu i chili
2 łyżki oliwy z oliwek
2 kulki mozzarella lub paczka startej mozzarelli
1 filiżanka parmezanu lub grana padano
przygotowanie:
- Cebulę posiekaj, a następnie podsmaż do zeszklenia na oliwie. Dodaj pomidory z puszki oraz oregano, sól, chili i pieprz. Podsmaż ok 5 min. Opcjonalnie, jeśli chcesz sos gładki możesz go zblendować.
- Muszle ugotuj al dente, bardzo delikatnie przecedź, aby ich nie uszkodzić
- Liście szpinaku umyj, na dużej patelni rozgrzej łyżkę masła i przeciśnij na nią czosnek przez praskę. Podsmaż przez moment, a następnie dodaj liście szpinaku i dopraw je gałką i pieprzem. Podsmaż liście kilka minut tylko do chwili, aż zwiędną, nie dłużej.
- W misce umieść fetę i rozgnieść ją widelcem. Dodaj ricottę oraz liście szpinaku i dobrze wymieszaj farsz.
- Przygotuj naczynie do zapiekania, może to być okrągła lub podłużna forma. Świetnie się sprawdzi ceramiczna jak do tarty. Delikatnie nasmaruj je oliwą i wlej do niego sos pomidorowy.
- Każdą muszlę nadziej farszem i układaj farszem do góry w naczyniu z sosem. Na wierzchu każdej muszli ułóż cienki plasterek mozzarelli lub posyp parmezanem.
- Zapiekaj w 200°C przez 20 minut. Przez ostatnie 5 minut, można włączyć opcję grilla (jeśli taką mamy) by przyrumienić ser na górze.
DRUKUJ