Pesto z buraków i orzechów
z makaronem penne
Długo chodziłam wokół tego przepisu. Jakoś nie była to nigdy dla mnie potrawa pierwszego wyboru, pomimo, że bardzo lubię buraki i wszystkie składniki z przepisu. Zastanawiając się ostatnio, co mogę Wam zaproponować jako pełnowartościowy ale też niedrogi posiłek, przyszedł mi na myśl właśnie ten makaron i powiem szczerze to strzał w dziesiątkę. Jest sycący, pyszny, ponad sezonowy, a miłośnicy buraków ustawią sobie ten przepis jako ulubiony. Na dodatek buraczkowy, ciemnoróżowy makaron wygląda uroczo, połączony z natką pietruszki i śnieżnobiałą fetą staje się przepiękną potrawą.
- Przygotowanie: 30-40 min pieczenie buraków (możesz ominąć, jeśli kupisz ugotowane) reszta czasu to ok 35 min.
składniki:
makaron penne, użyj tyle, żeby starczyło dla Twoich domowników
2 średniej wielkości buraki mogą być ugotowane (w niektórych marketach możesz takie kupić w woreczku, nawet w wersji bio) lub upiecz je w folii w piekarniku i obierz
1 garść orzechów włoskich, możesz użyć ziaren słonecznika, który jest tańszy
1 ząbek czosnku
½ szklanki sera parmezanu lub grana padano
2-3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia, plus jeszcze trochę na polanie gotowej potrawy
½ opakowania fety lub serka podobnego do fety np. bałkańskiego, jest znacznie tańszy, dostępny w większości marketów. Nie kupuj polskiej fety, ona jest zbyt kremowa, a twój ser musisz dać radę pokruszyć w palcach
½ pęczka zielonej pietruszki lub/i koperku
sok z połowy cytryny
sól, pieprz, oregano
przygotowanie:
- Zacznij od namoczenia orzechów lub ziaren słonecznika w ciepłej wodzie. Poczekaj przynajmniej 10 min. Odcedź.
- Buraki owiń w folię i upiecz w piekarniku. Najlepiej jeśli zrobisz to przy okazji innej piekarnikowej potrawy, wtedy zaoszczędzisz na prądzie, lub kup ugotowane gotowe a z drugiej połowy opakowania zrób sałatkę lub surówkę.
Makaron ugotuj w posolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Do kielicha blendera wrzuć upieczone, zimne buraki, oliwę, czosnek, parmezan, sos z cytryny, odcedzone orzechy, szczyptę soli, świeżo mielony pieprz i zblenduj na gładko. Jeśli nie masz takiego robota to rozdrobnij ręcznym mikserem.
Ciepły makaron wymieszaj z buraczanym pesto, posyp koperkiem lub pietruszką i na górę pokrusz świeżą fetę.
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.