Makaron z pesto z buraków

Pesto z buraków i orzechów
z makaronem penne

Długo chodziłam wokół tego przepisu. Jakoś nie była to nigdy dla mnie potrawa pierwszego wyboru, pomimo, że bardzo lubię buraki i wszystkie składniki z przepisu. Zastanawiając się ostatnio, co mogę Wam zaproponować jako pełnowartościowy ale też niedrogi posiłek, przyszedł mi na myśl właśnie ten makaron i powiem szczerze to strzał w dziesiątkę. Jest sycący, pyszny, ponad sezonowy, a miłośnicy buraków ustawią sobie ten przepis jako ulubiony. Na dodatek buraczkowy, ciemnoróżowy makaron wygląda uroczo, połączony z natką pietruszki i śnieżnobiałą fetą staje się przepiękną potrawą.

składniki:

makaron penne, użyj tyle, żeby starczyło dla Twoich domowników

2 średniej wielkości buraki mogą być ugotowane (w niektórych marketach możesz takie kupić w woreczku, nawet w wersji bio) lub upiecz je w folii w piekarniku i obierz

1 garść orzechów włoskich, możesz użyć ziaren słonecznika, który jest tańszy

1 ząbek czosnku

½ szklanki sera parmezanu lub grana padano

2-3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia, plus jeszcze trochę na polanie gotowej potrawy

½ opakowania fety lub serka podobnego do fety np. bałkańskiego, jest znacznie tańszy, dostępny w większości marketów. Nie kupuj polskiej fety, ona jest zbyt kremowa, a twój ser musisz dać radę pokruszyć w palcach

½ pęczka zielonej pietruszki lub/i koperku

sok z połowy cytryny

sól, pieprz, oregano

przygotowanie:

Makaron ugotuj w posolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.

Do kielicha blendera wrzuć upieczone, zimne buraki, oliwę, czosnek, parmezan, sos z cytryny, odcedzone orzechy, szczyptę soli, świeżo mielony pieprz i zblenduj na gładko. Jeśli nie masz takiego robota to rozdrobnij ręcznym mikserem.

Ciepły makaron wymieszaj z buraczanym pesto, posyp koperkiem lub pietruszką i na górę pokrusz świeżą fetę.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.