Makaron z shitake i bakłażanem
To jeden z najszybszych przepisów, niezwykle popularnych w kuchni azjatyckiej. Wystarczy dobry sos na bazie sosu sojowego, makaron azjatycki, ryżowy, z tapioki lub pszenny i jakiś dodatek. W tym przepisie proponuję duszone grzyby, są doskonałym źródłem białka.
Koniecznie włącz do swojej diety grzyby shitake. Koją nerwy, wzmacniają odporność, obniżają poziom ciśnienia i cholesterolu, zapobiegają miażdżycy. Jednak co najważniejsze wykazują działanie przeciwnowotworowe. W Polsce możesz je kupić świeże w dużych marketach i sklepach z azjatycką żywnością lub suszone w większości sieciówek.
O właściwościach bakłażana już się rozpisywałam, bo jestem największą wyznawczynią i wielbicielką wszystkich postaci bakłażana.
- Przygotowanie: 25 min
składniki:
Makaron azjatycki (może być pszenny lub ryżowy)
1 bakłażan (pokrojony ze skórką w wąskie paski)
5 świeżych shitake (pokrojonych w plasterki)
5 brązowych pieczarek (pokrojonych w plasterki)
1 ząbek czosnku (pokrojony w plasterki)
2 łyżki białego sezamu
1 pikantna świeża papryczka lub płatki chili
½ pęczka zielonej cebulki (pokrojonej na 5 cm kawałki)
olej kokosowy
sos:
4 łyżki sos sojowego ciemnego
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
1 łyżka sosu teriaki
4 łyżki wody
1 łyżka oleju sezamowego
przygotowanie:
- Sos: Wlej do słoika wszystkie składniki, energicznie wymieszaj.
- Makaron: gotujesz zgodnie z informacją na opakowaniu
- W woku rozgrzewasz olej kokosowy, wrzucasz pokrojony czosnek, bakłażana, papryczkę chili, shitake i pieczarki i smażysz aż bakłażan będzie miękki. Może to potrwać nawet do 20 min.
- Wlewasz sos, zieloną cebulkę, podsmażasz jeszcze 2-3 minuty, przekładasz na makaron, posypujesz sezamem.