Makaron z shitake i bakłażanem

Makaron z shitake i bakłażanem

To jeden z najszybszych przepisów, niezwykle popularnych w kuchni azjatyckiej. Wystarczy dobry sos na bazie sosu sojowego, makaron azjatycki, ryżowy, z tapioki lub pszenny i jakiś dodatek. W tym przepisie proponuję duszone grzyby, są doskonałym źródłem białka. 

Koniecznie włącz do swojej diety grzyby shitake.  Koją nerwy, wzmacniają odporność, obniżają poziom ciśnienia i cholesterolu, zapobiegają miażdżycy. Jednak co najważniejsze wykazują działanie przeciwnowotworowe. W Polsce możesz je kupić świeże w dużych marketach i sklepach z azjatycką żywnością lub suszone w większości sieciówek.

O właściwościach bakłażana już się rozpisywałam, bo jestem największą wyznawczynią i wielbicielką wszystkich postaci bakłażana.

składniki:

Makaron azjatycki (może być pszenny lub ryżowy)

1 bakłażan (pokrojony ze skórką w wąskie paski)

5 świeżych shitake (pokrojonych w plasterki)

5 brązowych pieczarek (pokrojonych w plasterki)

1 ząbek czosnku (pokrojony w plasterki)

2 łyżki białego sezamu

1 pikantna świeża papryczka lub płatki chili

½ pęczka zielonej cebulki (pokrojonej na 5 cm kawałki)

olej kokosowy

sos:

4 łyżki sos sojowego ciemnego

1 łyżka miodu

1 łyżka soku z limonki lub cytryny

1 łyżka sosu teriaki

4 łyżki wody

1 łyżka oleju sezamowego

przygotowanie:

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować