masala tea
inaczej chai masala
Jako przeciwwaga do pumpkin spice (kliknij przepis), która zdominowała jesienno-zimowe kawy, masala tea jest boskim dodatkiem do herbaty. Jesienna herbata wzbogacona przyprawami korzennymi ma właściwości lecznicze. Rozgrzewa, poprawia krążenie, ułatwia trawienie, jest naturalnym sposobem na walkę z przeziębieniem.
Przyprawy w tej mieszance mają swoje korzenie w medycynie ajurwedyjskiej.
- Przygotowanie: 5 min
- Potrzebujesz: blender lub moździerz, mały słoiczek
składniki:
2 łyżki suszonego imbiru
1 łyżka cynamonu
1 łyżka mielonego kardamonu
1 łyżka goździków
1 łyżka startej gałki muszkatołowej
2 łyżki czarnego pieprzu
przygotowanie:
- Wszystkie składniki przypraw zmiksuj lub ugnieć w moździerzu. Przechowuj w szczelnym słoiczku.
DRUKUJ
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.