urocze miniaturowe serniczki
z truskawkami, malinami lub borówkami
Urocze mini serniczki będą ozdobą każdego urodzinowego stołu. Smaczne i proste nadają się na przyjęcia dla przyjaciół, rodzinne imprezy czy kinder bale. Spakujesz je też do szkolnej śniadaniówki. Nie są zbyt słodkie, a waniliowy aromat idealnie komponuje się z lekko kwaskowatym musem truskawkowym. Do tego prezentują się przepięknie i trudno im się oprzeć.
Po sezonie truskawkowym możesz je zastąpić malinami, borówką amerykańską lub musem z mango.
- Czas przygotowywania i pieczenia: 1h
- Chłodzenie: min 8h
składniki:
Składniki na około 15 serniczków:
Spód:
130 g zmielonych lub rozgniecionych kruchych, razowych ciastek
40g roztopionego masła
Masa serowa:
500 g gotowego sera na sernik (może być z wiaderka)
2/3 szklanki drobno mielonego cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżki budyniu w proszku waniliowego lub śmietankowego
2 jajka
Mus truskawkowy:
200 g umytych, obranych truskawek
1/2 opakowania galaretki truskawkowej w proszku lub 40 g żelatyny
Dodatkowo:
całe truskawki do ozdoby i liście mięty
przygotowanie:
- Formę na muffiny wyłożyć papierowymi foremkami. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji góra-dół.
- Do zmielonych ciastek dodaj roztopione masło i wymieszać. Do papierowych foremek wykładaj po około 2 łyżeczki zmielonych herbatników, lekko dociskając. Powinny zakrywać nie mniej niż 1 cm powierzchni podstawy.
- Ser wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym, budyniem i jajkami na jednolitą masę mikserem ustawionym na średnie obroty. Następnie masę serową wyłóż na spód z herbatników. Ważne: nie wypełniaj całych foremek i zachować trochę miejsca na mus z truskawek (przynajmniej 1 cm).
- Serniczki wstaw do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35-40 minut. Po wyjęciu serniczki mogą być bardzo miękkie i troszkę opadną, ale jak ostygną, to stężeją. Po 10-15 minutach proszę ostrożnie wyjąć je z blaszki i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
W między czasie galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Truskawki zmiksuj na mus, dodaj galaretkę, wymieszaj. Gotowy mus nakładaj po około 2 łyżki na wierzch serniczków i wstaw do lodówki na parę godzin, aż galaretka stężeje. Najlepiej smakują następnego dnia. Na końcu tuż przed podaniem poukładaj polówki truskawek i listki mięty.
TRIK:
Zamiast warstwy owocowej posyp serniczki borówką amerykańską lub świeżymi malinami.
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.