owsianka z rabarbarem
Idealna wersja owsianki dla miłośników rabarbaru. Sezon na rabarbar jest stosunkowo krótki, warto więc poddawać go obróbce na wiele sposobów i oprócz ucieranego ciasta i kompotu zrobić też szybki dżem do zjedzenia „the next day”.
- Przygotowanie: 25 min
składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka tłustego mleka (możesz zastąpić je roślinnym)
1 łyżeczka masła lub oleju kokosowego
2-3 łodygi rabarbaru
3-4 łyżki cukru trzcinowego (możesz zastąpić zwykłym)
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sezamu lub innych ziaren (opcjonalnie)
Podajesz z tym co Ci w duszy gra, ja tylko podpowiadam co do nich świetnie pasuje:
konfitury jednodniowe z owoców sezonowych
świeże owoce: maliny, truskawki, jeżyny, borówki amerykańskie, porzeczki
jogurt owocowy lub naturalny
kakao lub roztopiona gorzka czekolada
masło orzechowe
Przygotowanie:
- Płatki owsiane zalej mlekiem. Odstaw. Rabarbar umyj, pokrój na 1 cm kawałki bez obierania włókien, wrzuć na patelnię, podlej wodą, dodaj cukier (ilość zależy od Ciebie), duś mieszając od czasu do czasu aż powstanie dżemowa konsystencja a kawałki będą miękkie i się rozpadną.
W między czasie zacznij podgrzewać owsiankę, mieszaj ją często. Kiedy będzie już miękka dodaj do niej 1 łyżeczkę masła i cynamon.
- W miseczce nakładaj owsiankę, rabarbar posyp sezamem lub orzechami. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Uważam, że z rabarbaru można byłoby zrobić niemal wszystko, pasuje na słodko, ale też jako sos do mięsa. Doskonale nadaje się na nalewkę. Kultowy jest rabarbarowy kompot. Mój brat ostatnio stwierdził, że mam na imię Barbara bo urodziłam się w sezonie rabarbaru, bardzo mi się to spodobało i nadal obiecuję podchodzić euforycznie do wszystkich blado różowych potraw z rabarbarem w tle.