Owsianka z rabarbarem

owsianka z rabarbarem

Idealna wersja owsianki dla miłośników rabarbaru. Sezon na rabarbar jest stosunkowo krótki, warto więc poddawać go obróbce na wiele sposobów i oprócz ucieranego ciasta i kompotu zrobić też szybki dżem do zjedzenia „the next day”.

składniki:

1 szklanka płatków owsianych

1 szklanka tłustego mleka (możesz zastąpić je roślinnym)

1 łyżeczka masła lub oleju kokosowego

2-3 łodygi rabarbaru

3-4 łyżki cukru trzcinowego (możesz zastąpić zwykłym)

½ łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka sezamu lub innych ziaren (opcjonalnie)

Podajesz z tym co Ci w duszy gra, ja tylko podpowiadam co do nich świetnie pasuje:

konfitury jednodniowe z owoców sezonowych

świeże owoce: maliny, truskawki, jeżyny, borówki amerykańskie, porzeczki

jogurt owocowy lub naturalny

kakao lub roztopiona gorzka czekolada

masło orzechowe

Przygotowanie:

W między czasie zacznij podgrzewać owsiankę, mieszaj ją często. Kiedy będzie już miękka dodaj do niej 1 łyżeczkę masła i cynamon.

Uważam, że z rabarbaru można byłoby zrobić niemal wszystko, pasuje na słodko, ale też jako sos do mięsa. Doskonale nadaje się na nalewkę. Kultowy jest rabarbarowy kompot. Mój brat ostatnio stwierdził, że mam na imię Barbara bo urodziłam się w sezonie rabarbaru, bardzo mi się to spodobało i nadal obiecuję podchodzić euforycznie do wszystkich blado różowych potraw z rabarbarem w tle.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować