Pakora z kalafiora pieczona w piekarniku
Pakora to popularna przekąska w kuchni indyjskiej. Kawałki warzyw zanurza się w cieście i smaży w głębokim oleju. Tradycyjnie pakory są spożywane z herbatą jako przekąska lub jest serwowana jako przystawka przed głównym daniem. Wg mnie jest na tyle sycąca, że z powodzeniem może stanowić danie główne.
- Przygotowanie: 15 min
- Zapiekanie: 30 min
składniki:
1 kalafior
1 szklanka mąki z ciecierzycy
¾ szklanki zimnej wody
1 łyżeczka kuminu, kurkumy, wędzonej papryki, garam masala
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki białego sezamu
przygotowanie:
- Połącz mąkę, oliwę, wodę, sól, sodę, połowę sezamu i przyprawy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Kalafior umyj, podziel na różyczki. Maczaj kawałki w cieście i układaj na blaszce w piekarniku, najlepiej na papierze do pieczenia.
- Piecz ok 30 min w temp 200 st.
- Po wyjęciu posyp sezamem, podawaj z dipem np. sosem jogurtowo-czosnkowym typu tzatziki.
Super smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Możesz wziąć ze sobą do pracy, do zestawu dodaj ulubioną sałatkę lub surówkę.
trik
Zamiast kalafiora możesz użyć ziemniaków, cebuli, pomidorów, bakłażana, kawałków kapusty, kalarepy, marchewki czy cukinii. Pamietaj aby dostosować czas pieczenia do warzywa np. dłużej będziesz piec ziemniaki (pokrój ja wtedy na cieńsze plasterki) niż cukinię.