pasta do chleba
przekąska na imprezę
Pasty kanapkowe dla niektórych to baza do szybkiego śniadania. Ja często wykorzystuję je jako dip podczas spotkań z przyjaciółmi lub wersja na lunch do pracy. Ta pasta jest banalnie prosta, pieczona marchewka i chrupiące ziarna słonecznika. Najbardziej mi smakuje z kawałkami surowych warzyw.
- Max 12 h moczenia + 1 h przygotowania
składniki:
1 szklanka nasion słonecznika
3-4 marchewki
3-4 kawałki suszonego pomidora w oleju (opcjonalnie)
1 łyżeczka soku z cytryny
2-3 łyżki wody
4-6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu lub cukru
1 łyżeczka harissy lub szczypta chilli (ustal ostrość jak lubisz)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Słonecznik namocz najlepiej na całą noc w zimnej wodzie.
Marchewkę pokrój na frytki, polej łyżką oliwy, harissą, solą i miodem i zapiecz 20-30 min w piekarniku. Możesz to tez przygotować wcześniej, np poprzedniego dnia.
- Słonecznik, marchewkę, przyprawy, oliwę zblenduj. Możesz zmiksować na gładką masę lub zostawić kawałeczki słonecznika, jeśli lubisz chrupać ziarenka. Ja nie miksuję na gładko, ponieważ lubię wyczuwać kawałki ziaren.
trik
Moja propozycja podania w wersji na imprezę to napełnienie pastą mini papryczek i ozdobienie ich zieloną pietruszką (koperek też się nada).
Jeśli masz tylko dużą paprykę, możesz pociąc ją na łódeczki i podać obok pasty.